20.10.2023

Посета Народном музеју у Београду




Ученици Војне гимназије и запослени Војне академије Универзитета одбране посетили су данас Народни музеј у Београду и упознали се са актуелним изложбама и сталним поставкама.



Уз стручно вођење кустоса Народног музеја, припадници Војне академије Универзитета одбране имали су прилику да се упознају са археолошким збиркама, које обухватају хронолошки распон од палеолита до старогрчке и доминантне римске културе и уметности.



Током обиласка посебну пажњу им је привукла култура Лепенског Вира, скулптура Константина Великог која потиче из 287. године, као и оружје из тог времена.



Данашњи домаћин и водич кроз поставке Народног музеја посебно је истакла да су ученици  показали одлично знање и велико интересовање за историју. Ова посета је била одлична прилика да се више заинтересују за историју и уметност.



Народни музеј у Београду основан је далеке 1844. године. Од тада до 1950. године селио се једанаест пута. У међувремену је археолошка, нумизматичка и уметничка грађа музеја постала богатија и интересантнија за јавност.