21.10.2023

Трибина за младе „Ум на Друм”




Представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије реализовали су данас, другу годину за редом, едукативну трибину за младе „Ум на Друм” са кадетима 145. и 146. класе Војне академије и 10. класе Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране и ученици Средње стручне војне школе „1300 каплара”.



Трибина је организована са циљем повећања свести о важности безбедне и сигурне вожње, као и изградње ставова младих и њиховог понашања у саобраћају и стварања позитивних навика када је у питању безбедно понашање у саобраћају.
 
Данашњу трибину отворио је начелник Војне академије Универзитета одбране пуковник ванредни професор др Срђан Благојевић. Нагласио је да Војна акдемија Универзитета одбране посебну пажњу придаје безбедности свих учесника у саобраћају, те стога са кадетима организује различите видове обуке како би били оспособљени за сигурну и безбедну вожњу и учествовање у саобраћају. Посебно је истакао да сваки кадет Војне академије Универзитета одбране пролази кроз обуку у управљању моторним возилима у Центру за обуку возача у Краљеву, а да оваква активност значајно доприноси стварању позитивних ставова младих возача за понашање у саобраћају.



Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић, дипломирани инжeњер саобраћаја, на почетку трибине кадетима је презентовао делокруг послова којима се ова агенција бави, са посебним тежиштем на изградњи ставова младих и њиховог понашања у саобраћају и стварању позитивних навика када је у питању безбедно понашање у саобраћају.

Предавање је реализовао Милан Срдић, предавач Агенције за безбедност саобраћаја РС који је кадетима кроз своје лично искуство указао на значај безбедности саобраћаја. Трибини је присуствовао и аутомобилиста Никола Миљковић.
 
Током интерактивног предавања говорило се о значају коришћења сигурносног појаса, последицама неприлагођене брзине, употребе мобилног телефона за време вожње, као и вожње под дејством алкохола, психоактивних супстанци и умора.



По завршетку предавања организована је радионица у којој су кадети и ученици тестирали симулaторе вожње, чеоног судара и превртања и у контролисаним условима се уверили у значај коришћења сигурносног појаса.
 
Посебно је било интересантна практична примену наочара за симулацију опасних фактора у саобраћају где су се кадети упознали са утицајем алкохола, психоактивних супстанци и умора на перцепцију и расуђивање у току вожње.
photoФОТОГАЛЕРИЈА