30.10.2023

Одобрен научноистраживачки пројекат наставника и истраживача Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране у Београду у оквиру Програма ПРИЗМА Фонда за науку Републике Србије




Фонд за науку Републике Србије по први пут финансира пројекат, којим руководи наставник Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду и који се у целини реализује на Медицинском факултету ВМА и Војномедицинској академији. 

У оквиру 97 одобрених научноистраживачких пројеката Програма ПРИЗМА Фонда за науку Републике Србије налази се и пројекат под насловом „Detection and quantification of residual disease in patients with high-risk and advanced melanoma as a marker of therapy response and prognosis" (ReDiMEL). Пројектом руководи војни службеник проф. др Лидија Кандолф, специјалиста дерматовенерологије и онкологије ВМА, редовни професор Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране, један од водећих стручњака у области малигних меланома у нашој земљи. Овај пројекат ће заједничким снагама реализовати лекари и истраживачи Клинике за кожне и полне болести ВМА - проф. др Жељко Мијушковић, дерматовенеролог и онколог, асистент др Тања Тирнанић, дерматовенеролог и истраживач приправник, др Бранко Дујовић, лекар на специјализацији из дерматовенерологије, и Центра за клиничку фармакологију ВМА - проф. др Викторија Драгојевић Симић, клинички фармаколог; виши научни сарадник др Бојана Цикота-Алексић, генетичар; виши научни сарадник доц. др Немања Ранчић, фармаколог и радиолог, продекан Медицинског факултета ВМА; проф. др Александра Ковачевић, фармацеут специјалиста; и асистент Милијана Миљковић, клинички фармаколог. 

На конкурс Програма ПРИЗМА било је пријављено 660 предлога пројеката, а кроз веома компетитивни процес селекције, који су спроводили инострани научни експерти, изабрано је 97 најбоље рангираних пројеката, а од тога 14 из области биомедицине. У пројектима ће учествовати 898 научника из 91 научноистраживачке организације у Србији. За реализацију целокупног трогодишњег програма Призма издвојено је укупно 25 милиона евра, односно 3,9 милиона евра за 14 пројеката из поља биомедицинских наука, нa oснoву зajeдничкoг улaгaњa Рeпубликe Србиje, тaчниje Mинистaрствa нaукe, тeхнoлoшкoг рaзвoja и инoвaциje, уз зajaм и тeхничку пoдршку Свeтскe бaнкe и бeспoврaтну финaнсиjску пoдршку Eврoпскe униje. 

Више информација о Програму ПРИЗМА може се наћи на сајту Фонда за науку Републике Србије.