17.11.2023

Студијско путовање полазника 67. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник” у Мађарску




Студијско путовање полазника 67. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник” у Мађарску реализовано је у оквиру наставе из предмета Стратегија, у периоду од 13 до 16. новембра 2023. године.
 
Након пристизања у Будимпешту 13. новембра 2023. године у поподневним часовима одржан је пријем за полазнике 67. класе Генералштабног усавршавања у Амбасади Републике Србије у Будимпешти. Полазницима се обратио отправник послова у Амбасади господин Александар Лончаревић, који их је упознао са тренутним стањем билатералних односа између Републике Србије и Мађарске. Поред отправника послова на пријему су били присутни и госпођа Ивана Кунц, први саветник у Амбасади, као и изасланик Министарства одбране потпуковник Предраг Зељковић. Након пријема у Амбасади Републике Србије у Будимпешти, полазници су присуствовали вечери добродошлице, где је домаћин био заменик начелника Генералштаба Мађарске генерал потпуковник Ференц Кајари.



Наредног дана полазници 67. класе Генералштабног усавршавања посетили су Министарство одбране Мађарске. Током посете припадници ОС Мађарске одржали су предавања о Безбедносној и одбрамбеној политици Мађарске, тренутном стању и перспективама развоја мађарских оружаних снага и билатералној војној сарадњи између Мађарске и Републике Србије. Домаћини током посете Министарству одбране Мађарске били су заменик начелника Генералштаба Мађарске генерал потпуковник Ференц Кајари и пуковник Алберт Гроф начелник Управе за међународну сарадњу Министарства одбране Мађарске. Након посете Министарству одбране Мађарске полазници су обишли цркву светог Ђорђа у Будимпешти и задужбину Саве Поповића Текелије – „Текелијанум”.



Трећег дана студијског путовања, полазници 67. класе Генералштабног усавршавања су посетили Факултет за војне науке и обуку официра Националног Универзитета јавних служби Мађарске. Домаћини посете били су бригадни генерал др Петер Липаи, декан факултета и пуковник Ференц Ковач, начелник Генералштабног усавршавања ОС Мађарске. Током посете факултету полазницима су одржана предавања о Систему образовања и обуке официра ОС Мађарске, Изазовима у образовању и школовању официра, као и о Историјату структури и садржајима усавршавања официра ОС Мађарске на Генералштабном усавршавању. У поподневним часовима полазници 67. класе генералштабног усавршавања обишли су Српски православни музеј и Саборну цркву у Сентандреји, где им се обратио Његово Преосвештенство Епископ будимски господин Лукијан.



Последњег дана студијског путовања, 16. новембра 2023. године, полазници 67. класе Генералштабног усавршавања посетили су Институт за међународне послове Мађарске, где им је домаћин био господин Иштван Игјарто, виши саветник у Институту. Током посете полазницима су одржана предавања о Приоритетима безбедносне и одбрамбене политике Мађарске у свету и региону Југоисточне Европе и билатералној сарадњи између Мађарске и Републике Србије. По завршетку посете Институту за међународне послове полазници су обишли зграду Парламента Мађарске, домаћин полазницима током обиласка зграде Парламента био је господин Љубомир Алексов, портпарол српске националности у Парламенту Мађарске.

photoФОТОГАЛЕРИЈА