04.12.2023

Обележен дан војних ветерана - 4. децембар




Универзитет одбране је угостио своје бивше припаднике и обележио Дан војних ветерана. У име ректора Универзитета одбране присутнима се обратио проректор за квалитет и развој пуковник ванр. проф. др Срђан Старчевић.



Обележавање је почело Одавањем почасти минутом ћутања погинулим припадницима Војске у ослободилачким и одбрамбеним ратовима и оружаним сукобима од 1991. до 1999. године.



„Четвртог децембра 1912. године потписано је примирје у Првом балканском рату између савезника Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске са једне и Отоманске царевине са друге стране. Тада је око четири стотине хиљада бораца Војске Краљевине Србије добило статус старог ратника. Бригу о старим ратницима и задовољењу њихових потреба преузело је Министарство војно, у оквиру владе Краљевине Србије. Избором овог датума за Дан војних ветерана обезбедио се континуитет са ветеранима из 1912. године, када је Краљевина Србија, као модерна држава, ангажовала око 12 % свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве уз стварање балканског савеза са својим суседима. Доделом имања у јужном делу Краљевине, држава и Влада показали су како се на одређен начин може одати признање за учешће у одбрани земље и исказати брига о војним ветеранима.”
Након тога је уприличено послужење и дружење.
Ректор Универзитета одбране присуствовао је данас свечаној академији поводом Дана војних ветерана у Дому Гарде на Топчидеру.
Честитајући Дан војних ветерана, министар одбране рекао је да тај празник с правом сврставамо међу највеће војне празнике, уз жељу да градимо мир и сигурност и спремни увек да на позив отаџбине будемо њени највернији синови.