09.12.2023

Планинари Војне академије Универзитета одбране на Ртњу




Официри и кадети Војне академије Универзитета одбране, чланови планинарске секције предвођени командантом Кадетске бригаде пуковником Кончар Миланом, успешно су спровели још један својеврстан пешачко-планинарски подухват. Након скоро годину дана постојања планинарске секције, данас су њени чланови посетили Ртањ. Избор је био лак обзиром да се ради о једном од најзанимљивијих планинских рељефних облика у Србији - пирамиди, како популарно називају планину Ртањ.



Обзиром на годишње доба и дужину трајања дана планинари су били вредни и пре свитања започели су своју малу експедицију. Након путовања од Београда до места Ртањ, које се налази у самом подножју истоимене планине, уследиле су кратке припреме а затим и успон јужном страном планине на врх Шиљак који се налази на 1565m надморске висине. На стази чија дужина у оба смера износи око 16 km, од подножја до врха смењивали су се различита рељефи и вегетација. Изазов за планинаре није представљао само рељеф већ и сложени метеоролошки услови.



Оно што представља највеће задовољство за чланове планинарске секције, поред самог успона и боравка у природи, јесте посебан осећај када се стигне на врх и чињеница да је испуњен постављени циљ. Овог пута за тешке метеоролошке услове које су планинаре пратили током већег дела успона награда је стигла у виду фантастичног погледа са врха планине. Призори за памћење и лепота ове планине додатно су подигли расположење планинара који су након повратка на Војну академију донели одлуку да Ртањ поново посете у летњем периоду.
photoФОТОГАЛЕРИЈА