15.12.2023

Састанак са представницима Школских управа Министарства просвете




Представници Школских управа Министарства просвете и Универзитета одбране одржали су радни састанак на Универзитету одбране са циљем успостављања сарадње у склопу програма професионалне оријентације ученика основних и средњих школа са територије Републике Србије.
 
Пожелевши добродошлицу и угодан боравак на Универзитету одбране, представницима Школских управа обратио се ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић. Представљајући систем војног обрзовања, посебно је истакао предности образовања и васпитања у оквиру две високошколске образовне установе, Војне академије и Медицинског факултета ВМА, али и две средњошколске установе Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара” које су у саставу Универзитета одбране. По речима генерала Ђоровића, ученицима који се увелико припремају за одабир будућих професија, значајно су проширене могућности за наставак школовања и олакшан избор.



Начелник Војне академије, пуковник Срђан Благојевић је истакао да је одабир војног образовања породична одлука и да је Војна академија спремна да угости на „Отвореним вратима” заинтересоване кандидате за пријем на школовање у војне школе.
 
Студијске програме и модуле, услове за живот и рад на Војној академији, као и процес селекције кандидата представио је начелник Деканата Војне академије пуковник ванр. проф. др Драган Трифковић.



Смерове и наставне планове и програме у средњим војним школама представили су капетан бојног брода Срђан Миљковић, начелник Средње стручне војне школе „1300 каплара” и потпуковник Благоје Ђачић, начелник Војне гимназије.
 
Током боравка на Универзитету одбране организован је обилазак Спомен собе Војне академије која сведочи о дугој историји војног образовања кроз различите историјске периоде.



Војна академија, Војна гимназија и Средња стручна војна школа „1300 каплара” отвориће своја врата сваке суботе од 9. децембра 2023 године до 30. марта 2024 године, од 10 до 13 часова, свим заинтересованим кандидатима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА