20.12.2023

Посетa ученика ОШ „Стеван Синђелић”




Ученици ОШ „Стеван Синђелић” из Београда у оквиру пројекта Професионална орјентација и предузетништво посетили су данас Војну академију Универзитета одбране.


Данашњим обиласком ученици ове школе су се непосредно упознали са смеровима и наставним програмима у Војној гимназији и Средњој стручној војној школи „1300 каплара”, процесом селекције кандидата али и условима за живот које ове средњошколске установе нуде. На тај начин су имали прилику да сагледају могућности наставка школовања у војним школама.


Током боравка на Војној академији Универзитета одбране гостима је организован обилазак смештајних, наставних и културно-спортских капацитета, а кроз изузетно садржајан обилазак водили су их кадети Војне академије Универзитета одбране и ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара”.
 
Кадети и ученици су им из прве руке приближили дневне обавезе, посебне облике наставе и ваннаставне активности које обухватају образовне и спортске секције, културно-историјске манифестације, такмичења и протоколарне посете.


Током обиласка, посетили су спомен собу која чува богату и дугу историју нашег високог војног образовања. У спортском центру су им приказани капацитети за извођење часова физичког вежбања и рад великог броја спортских секција. Гости су, такође, присуствовали часовима примењеног физичког вежбања где су кадети демонстрирали своје вештине.


Посебну пажњу привукла је посета кабинетима наоружања и војне опреме. У пиштољској стрељани су се упознали са модерном опремом за симулационо гађање пушкама и пиштољима, а у кабинету речних јединица гости Војне академије Универзитета одбране, користећи бродски симулатор, опробали су се у управљању пловилом у различитим ситуацијама који поморце може задесити на води.

Посета је завршена уз разговоре са кадетима и ученицима обиласком кадетских соба, библиотеке и читаонице а сумирање утисака извршено уз заједничко фотографисање.
photoФОТОГАЛЕРИЈА