23.12.2023

Отворена врата на Војној академији Универзитета одбране




Заинтересовани за упис у војне школе посетили су данас Војну академију Универзитета одбране у оквиру акције „Отворена врата”. Трећу суботу за редом, сви заинтересовани ученици и њихови родитељи били су у прилици да се из прве руке упознају са студијским програмима, наставним и смештајним капацитетима, као и процедурама за упис у војне школе.



Поред њих, Војну академију Универзитета одбране посетили су и чланови Карате клуба „Врњачка бања” из Врњачке бање.
 
Кроз данашњи, изузетно садржајан програм, водили су их кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране од којих су могли да чују непосредна искуства о школовању.  Кадети су им из прве руке  приближили дневне обавезе, посебне облике наставе и ваннаставне активности које обухватају образовне и спортске секције, културно-историјске манифестације, такмичења и протоколарне посете.
 
Током боравка на Војној академији гостима је организован обилазак смештајних, наставних и културно - спортских капацитета где су се кандидати уверили у квалитет Студијских програма, модерно опремљене кабинете и богат културно-спортски живот.
 
Старешине и професори били су на располагању за сва питања у вези са процедурама пријема, наставним планом и програмом, као и могућностима које се младићима и девојкама у професионалној војној служби нуде када стекну диплому основних академских студија.



Сви посетиоци данас су обишли кадетске собе и спомен собу која чува богату и дугу историју нашег високог војног образовања.

Велико интересовање посетиоци су показали за кабинете наоружања и војне опреме и војног ваздухопловства, као и пиштољску стрељану. Уз практичне приказе могли да се увере у квалитет образовања који прати развој технологије и дидактике уз примену различитих симулатора као што су модерна опрема за симулационо гађање пушкама и пиштољима и симулатор летења. Последњи им је оставио посебан утисак јер су могли да покажу своје вештине у управљању хеликоптерима и авионима путем симулација и доживе виртуелну реалност употребом савремених наставних средстава.



У спортском центру су им приказани капацитети за извођење часова физичког вежбања и рад спортских секција. У сали за борење дочекала их је олимпијска шампионка и припадница Спортске јединице Војне академије Универзитета одбране Јована Прековић.
 
Јована Прековић је са члановима Карате клуба из Врњачке бање и кадетима, члановима карате секције Војне академије Универзитета одбране, извела заједнички тренинг.



Акција „Отворена врата” реализује се сваке суботе од 09. децембра 2023. године до 30. марта 2024. године, од 10 до 13 часова, изузев за време трајања зимског распуста, новогодишњих и Божићних празника.

Конкурс за упис у војне школе биће отворен 15. фебруара, а заинтересовани кандидати и кандидаткиње моћи ће да поднесу пријаве до 31. марта 2024. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА