27.12.2023

Концерт кадета Кадетске бригаде




Поводом успешно завршене календарске године и у сусрет празницима кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране дана 26.12.2023. године приредили су концерт у свечаној сали Војне академије Универзитета одбране.



Концерт је био прилика да се успеси постигнути у школским клупама, научним конференцијама, полигонима, вежбалиштима и на спортским борилиштима прославе на пригодан начин. Свестраност наших кадета, осим кроз бројне студијске програме на којима се школују и успехе остварене на спортским такмичењима, огледа се и кроз реализацију ваннаставних активности у области културе. Организација овог концерта потврдила је већ познату чињеницу да су кадети ту и када је тешко и када се учи али и када треба да се заигра и запева.



Овај концерт био је и прилика да се промовише рад фолклорне секције која је након више година паузе оживела у марту ове године. Вођени жељом за играњем, неговањем традиција и културног наслеђа српског народа кадети су успели да уз подршку старешина Војне академије оживе ову секцију и да у кратком року привуку велики број својих колега да им се придруже. Почетни ентузијазам подржан правим одлукама и високом мотивацијом кадета као резултат је донео данашњи концерт који је прихваћен са великим одушевљењем међу кадетима. Кадети су се представили играма из Владичиног Хана, околине Лесковца, Централне и Западне Србије.



Велику подршку кадетим у припремању кореографија пружило је Академско културно-уметничко друштво „Мика Митровић – Јарац“ из Београда на челу са уметничким директором господином Србољубом Нинковићем. У знак добре сарадње АКУД „Мика Митровић – Јарац“ одазвало се позиву кадета и на концерту се представило са играма српског живља Сарајевског поља и играма из околине Обреновца.



Поред фолклора кадети музичке секције извели су „Медено коло“, „Прелаз коло“, „Вратићу се тамо“ и „Одакле си селе“ док су чланови појачке секције извели песме „Седам сати удара“ и „Завет Косова“. Кадетима се ове године представио и кадет друге године Данило Марјановић који је на гуслама извео песму „Мајка“ Драгослава Брновића.



Поред кадета концерту су присуствовали и запослени на Војној академији Универзитета одбране, а међу њима и начелник Војне академије Универзитета одбране пуковник ванредни професор др Срђан Благојевић и командант Кадетске бригаде пуковник Милан Кончар који нису скривали одушевљење. Да је концерт надмашио очекивања присутних потврда је дошла на крају када је публика заједно са кадетима који су припремили концерт одиграла коло на бини свечане сале Војне академије Универзитета одбране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА