24.01.2024

Годину дана рада планинарске секције




Поводом годину дана рада планинарске секције дана 23.01.2024. године у свечаној сали Војне академије Универзитета одбране уприличена је свечаност на којој су сумирани резултати рада секције.



У пуној сали на свечаности поводом овог јубилеја, који је мали само у временском смислу, чули смо шта је то планинарење, шта представља за чланове планинарске секције и на који начин је утицало на њих током протеклих годину дана. У име кадета, чланова секције, обратио се кадет четврте године Никола Малић који је са присутнима поделио своје импресије, истакавши да је планинарење начин живота који га је приближио природи и на неки начин натерао да успори животни темпо као и да је поступност и стрпљење нешто што се учи кроз планинарске походе. Истакао је да су вештине које је стекао у претходних годину дана од великог значаја и за војничку свакодневницу и позвао млађе колеге да се придруже секцији.



Поред богатог културно-уметничког програма који је припремљен за ову прилику од стране кадета чланова музичке и фолклорне секције Војне академије Универзитета одбране присутни су могли да виде и десетоминутни филм о раду планинарске секције који је дело кадета планинара. Филм је приказао њихово путовање и развој секције од Вршачких планина, преко Делиблатске пешчаре и Ртња до Атоса.



Ову свечаност увеличали су и гости из удружења на које се планинарска секција ослањала у претходних годину дана током планирања и реализације планинарских похода. Међу њима су се нашли удружења „Србија мој дом“, „Србија у педаљ“ и Горска служба спасавања Србије. Представници ових организација изразили су задовољство што се на Војној академији Универзитета одбране негују праве вредности и што постоји једна оваква секција која захтева озбиљну организацију ван војничких кругова. Посебно су срећни што се заставе Војне академије Универзитета одбране и планинарске секције вијоре у свим крајевима наше земље и што секција код кадета буди нова интересовања и мотивише их на даље усавршавање.



На крају свечности говорио је руководилац планинарске секције, командант Кадетске бригаде пуковник Милан Кончар који је сумирао утиске и одао признање кадетима који су иницирали оснивање ове секције и активно учествовали у њеном раду, планирању и организовању планинарских похода. Посебно је истакао кадете који су са њим кренули на први планинарски поход и кадете који су у претходних годину дана завршили курс и постали чланови Горске службе спасавања Србије. Пуковник Кончар захвалио се и представницима удружења и организација које су пружиле несебичну подршку на сваком кораку који су чланови секције направили на путу ка врху. Представницима удружења уручио је захвалнице након чега је представљена застава планинарске секције и уследило заједничко фотографисање са свим члановима секције.



Поред кадета и гостију свечаности је присуствовао и начелник Војне академије Универзитета одбране пуковник ванредни професор др Срђан Благојевић са члановима колегијума као и старешине Кадетске бригаде и бивши припадници планинарске секције, сада потпоручници Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА