09.05.2024

Премијера документарног филма "Бежично" посвећен научнику Николи Тесли




Припадници Универзитета одбране имали су данас прилику да премијерно погледају документарни филм "Бежично" који је посвећен научном раду и животу једног од најистакнутијих српских научника и изумитеља Николи Тесли.



Пројекцији филма присуствовао је в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе господин Синиша Радовић, директор Музеја Николе Тесле госпођа Ивона Јевтић са сарадницима, начелник Управе за традицију стандард и ветертане пуковник Ђорђе Калањ са сарадницима као и запослени, полазници, кадети и ученици Универзитета одбране.

У уводном обраћању, у име начелника Војне академије, пуковник ванр. проф. др Драган Трифковић, дипл. инж. је поздравио госте и истакао значај сарадње Универзитета одбране и Музеја Николе Тесле која је сваке године све садржајнија и која доприноси чувању успомене на лик и научна достигнућа нашег великана, а истовремено мотивише наставнике и кадете да проучавају Теслин научни рад. На Војној академији се електротехници као важној научној дисциплини посвећује велика пажња како кроз наставу и научни рад тако и кроз рад научне секције кадета чији ће се чланови за неколико дана такмичити на Елктријади у Требињу.

О Николи Тесли и документарном филму „Бежично“ говорили су директорка Музеја госпођа Ивона Јевтић и кустос Владимир Перић. Филм је представио биографију Николе Тесле и анализу његових научних резултата и немерљивог доприноса техничко-технолошком развоју човечанства. Кроз Теслине идеје и визије присутни су, кроз до сада неиспричане приче, спознали шта је заправо богатство као и одговор на питање да ли је човек биће материје или духа.

За крај ове свечане активности, за изузетан допринос у подршци у неговању и очувању дела и лика Николе Тесле у Војној академији, пуковник Драган Трифковић уручио је захвалницу музеју Николе Тесле.

photoФОТОГАЛЕРИЈА