16.05.2024

Студијска посета полазника 13. класе Високих студија безбедности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник” Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске




У склопу реализације наставе полазници 13. класе Високих студија безбедности и одбране и припадници сталног састава Универзитета одбране од 12. до 15. маја боравили су у студијској посети Лондону где су посетили безбедносне институције Уједињеног Краљевства.



Првог дана посете (у понедељак 13. маја) полазници су посетили штаб Метрополитен полиције (Met Police Lambert HQ), односно Центар за противтерористичке операције Уједињеног Краљевства (UK Countertrorist Policy Opеrаtaions Centre) у којем их је детектив инспектор Крис Стјуарт (DI Chris Stewart) упознао са историјатом полиције (Scotland Yard), контекстом британске ПТ стратегије, те конкретним акцијама предузетим поводом терористичких напада на тлу Уједињеног Краљевства, односно на британске држављане у свету.
У Министарству за спољне послове и развој (Foreign Comonwelth Development Office – FCDO) полазници су имали састанак са госпођом Мадлин Кокс (Madelein Cox) начелницом њеног одељења за Западни Балкан (West Balkan Department FCDO) која је презентовала интересе Уједиљеног Краљевства на Западном Балкану, британском приступу и његовом значају за безбедност из угла Уједињеног Краљевства.
Делегацији се такође обратио Самјуел Бардвел (Samuel Bardwel) испред одељења за политике безбедности и операције (Department for security policy and operations), односно дирекције за Еуро-Атлантик (Directorate for Euro-Atlantic) министарства одбране Уједињеног Краљевства. Господин Бардвел је говрио о ангажовању Уједињеног Краљевства у европској регији, њеним приоритетима и интересима, али и о ангажовању у целом свету.



Другог дана делегацију је примила и отправница послова амбасаде Р. Србије у Лондону госпођа Оливера Маринковић са којом се разговарало о заступању српских интереса у Уједињеном Краљевству.
Након разговора за полазнике ВСБО је уприличен обилазак дела постабвке о српско - британским односима у Другом светском рату кроз коју је водич био пензионисани пп Ник Илић (Lt. Col. RET Nick Ilic).
Након тога полазници су се упутили у просторије Чатам хауса (Chatham House) где је организован састанак са представницима Краљевског института за међународне односе (The Royal Institute of International Affairs) испред кога су говорили Армида ван Риј (Armida van Rij), Себастијан Мајлард (Sebastien Mailard) и Џејмс Никси (James Nixey).
Директорка задужена за Европу госпођа ван Риј је говорила о проценама стања безбедности у Европи у глобалу, док су господа Мајлард и Никси, као представници Института задужени за Руску Федерацију изнели размишљања Уједињеног Краљевства о стању односа са Руском Федерацијом.
Делегација је обишла зграде Парламента Уједињеног Краљевства (Parliament) где су се полазници срели и накратко разговарали о претходним и актуелним британско - српским односима са председницом.
Све парламентарне групе за сарадњу са Републиком Србијом (All Pаrliament Party Group for Cooperation with Republic of Serbia) госпођом Џеки Дојл - Прајс (Jackie Doyle-Price) из Доњег дома (House of Commons), као и са претходним председником лордом Џоном Рандалом (Alexander John Randall, Baron Randall of Uxbridge) сада ангажованог у Горњем дому Уједињеног Краљевства Парламента (House of Lords).



Циљ посете је у потпуности испуњен и полазници Високих студија безбедности и одбране су имали прилику да се до детеља упознају са системом безбедности, оружаним снагама, али и политичком ангажовању Уједињеног Краљевства у свету, Европи и на Балкану.
photoФОТОГАЛЕРИЈА