24.05.2024

Студијска посета полазника 13. класе Високих студија безбедности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник” Републици Италији




У склопу реализације наставе полазници 13. класе Високих студија безбедности и одбране и припадници сталног састава Универзитета одбране од 19. до 23. маја боравили су у студијској посети Риму где су посетили Одбрамбени колеџ НАТО-а (NATO Defense College - NDC) и институције безбедности Р. Италије.



Првог дана посете (у понедељак 20. маја) полазници су боравили у Одбрамбеном колеџу где их је примио декан и заменик команданта колеџа др Кристофер Шаубелт (PhD Christopher M. Schaubelt), затим су присуствовали делу предавања 144. класе Senior Course NDC у вези кључних трендова безбедности у Индо - пацифичком региону.
Полазницима 13. класе Високих студија безбедности и одбране, представника за академске политике и ангажовање Жолта Микушија (Zsolt Mikusi) презентован рад, организација и мисија Одбрамбеног колеџа.


Такође, полазници су посетили Центар за високе студије безбедности (Centre for Higher Defence Studies - CASD) Министарства одбране Републике Италије где их је дочекао изасланик председника центра пуковник Ђузепе Каландрини (Col. Giuseppe Calandrini). Делегацији је посебна част указана тиме што је на јарболу у дворишту, поред застава Републике Италије и Европске Уније, истакнута и српска застава, а пријатељски и срдачан однос је уприличен и приликом представљања рада центра, али и организације усавршавања припадника Министарства одбране Републике Италије о чему Високих студија безбедности и одбране упознао начелник Одељења за интернационалне организације потпуковник Масимо Занчинело (Lt. Col. Massimo Zanchielo). Предавању су присуствовали и припадници Војске Србије потпуковник Марко Бојовић и потпуковник Марко Савић који се налазе на усавршавању у Центру, а у склопу школовања припадника Министарства одбране и Војске Србије у иностранству. Приликом разговора са представницима Центра идентификоване су бројне могућности сарадње и исказана је обострана жеља за остварењем исте.



Делегација Универзитета одбране је посетила Министарство одбране, Здружену команду војске, војнополицијску јединицу у сталној служби јавне безбедности, као и обилазак амбасаде Републике Србије и културно - историјске знаменитости у Риму.
photoФОТОГАЛЕРИЈА