08.06.2024

Свечаност поводом завршетка школовања 48. класе Војне гимназије



 
Завршетак школовања ученика 48. класе Војне гимназије свечано је прослављен данас на Војној академији.


 
Свечаности су присуствовали ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић и начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић са сарадницима. Испред Фонда „Потпоручник Борко Никитовић“ присуствовали су Зора и Небојша Никитовић, мајка и брат потпоручника по коме признање, које се додељује најуспешнијем ученику у класи, носи име.




 
Међу десет награђених најуспешнијих матураната 48. класе Војне гимназије, посебно су се истакле прве три ученице у рангу којима је ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић доделио, а на данашњој свечаности и уручио ручне сатове, а то су: прва у рангу ученица Емилија Зупан, друга у рангу ученица Даница Војновић и трећа у рангу ученица Софија Миловановић.
 


 
Начелник Војне академије наградио је књигом ученике 48. класе Војне гимназије Викторију Бајчић, Немању Ђурђева и Теодору Илић, а начелник Војне гимназије похвалио је за постигнути успех ученике Вељка Здравковића, Андријану Јеврић, Тијану Перески и Теу Аризановић.
 

 
Обраћајући се окупљенима на данашњој свечаности, начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић честитао је свима на постигнутом успеху.
 
- Ваш рад и рад ваших наставника и командира вишеструко је награђен успехом који сте постигли, оценама које сте остварили и знањима и способностима којима сте се обогатили. Имали сте дивне узоре у генерацијама успешних ученика Војне гимназије, а дали сте и тежак задатак наредним генерацијама да превазиђу ваша постигнућа – рекао је пуковник Благојевић пожелевши матурантима успешан наставак школовања у Војној академији.


 
Због остварених резултата и као првој у рангу, ученици Емилији Зупан у име Фонда „Потпоручник Борко Никитовић“, Зора Никитовић уручила је годишњу награду, која се традиционално додељује још од 1993. године.


 
Матурантима и гостима на данашњој свечаности обратио се и начелник Војне гимназије потпуковник Благоје Ђачић, истичући да је поносан оствареним резултатима ове генерације.
 
- Драги матуранти, одајем вам признање за успех који сте постигли, за труд који сте уложили, и за сва одрицања која сте учинили како бисте са највишим оценама, знањима и способностима дошли на данашњу свечаност. Као што сте се до сада познавали и препознавали по својим знањима и врлинама, дисциплином и зрелости, способности и спретности, међу свим осталим средњошколцима, тако вам и од сада предстоји озбиљан и још тежи задатак и одговорност да истрајете на свом путу успеха и да се међу кадетима Војне академије, а касније и међу официрима Војске Србије увек препознајете и бар за копље одвојите својим марљивим, одговорним, преданим и оданим радом и поступцима какви се само од вас очекују – рекао је потпуковник Ђачић.
 

 
Обраћајући се у име 48. класе, најуспешнија међу њима ученица Емилија Зупан истакала је да је за четири године Војне гимназије научила да се најсигурније напредује малим корацима који су испуњени трудом и упорношћу и да се тако загарантовано стиже до успеха.
 
- Можемо са сигурношћу да се похвалимо знањем које смо стекли и најбољим професорима који су нам дали сва знања из свог предмета, и у протекле четири године су нас припремили за један другачији живот, живот одраслих и способних људи. Они су имали и улогу наших других родитеља и пружали нам подршку у тешким тренуцима – рекла је најуспешнија ученица у класи Емилија Зупан.


 
На свечаности је наглашено да су се у 48. класи истакли изузетно успешни ученици, који су интересовањем и несебичним залагањем потврдили одличне резултате из математике, хемије, историје и других области, али и кроз испољавање талената у креативном писању, свирању инструмената и певању, а да су најпоноснији на њих јер су се, пре свега, истакли као добри људи.


 
На Војној академији уприличен је и богат културно-уметнички програм који су припремили и извели ученици Војне гимназије, чији хор је и започео свечаност изводећи Химну Републике Србије “Боже правде”. Приказан је и кратак филм о 48. класи Војне гимназије који је припремила разредни старешина Горица Ђаковић Дорошки.



photoФОТОГАЛЕРИЈА