11.06.2024

Обележен јубилеј – 40 година Института за стратегијска истраживања




Данас је у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду, уз присуство бројних гостију, свечано обележен јубилеј – 40 година Института за стратегијска истраживања. Свечаности су, поред претходних директора и припадника Института, представника система одбране и академске заједнице, присуствовали ректор Универзитета одбране, бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, са члановима колегијума, потом представници Војне академије и Школе националне одбране.



Обраћајући се присутнима, директор Института, ванр. проф. др Драган Станар, говорио је о научном знању као темељу и виталној претпоставци сваке врсте моћи, као и о историјској мисији Института као генератора научног знања у служби одбране пуне четири деценије. Подвукао је велику количину одговорности коју садашњи припадници Института имају према делу и легату претходника, као и о императивној дужности Института да се развија у складу са новим потребама система и ширег друштвеног окружења. Посебну пажњу усмерио је и на изазов вредновања научне и војне изврсности Института као институције која је истовремено и есенцијално војничка и суштински научна, и као таква представља јединствену научно-истраживачку установи и у систему одбране и у систему науке.


 
У току свечаности додељене су захвалнице досадашњим директорима Института и бројним научним и високо образавним установама. Поред тога, додељене су и награде за најбоље радове објављене протеклe године у часописима Института, Војно дело и Војнисторијски гласник. 


 
У име Универзитета одбране, присутнима се обратио ректор Универзитета одбране, бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић. Честитајући јубилеј припадницима Института, нагласио је да је научни потенцијал Института изузетно важан за Универзитет одбране и, генерално, за систем одбране. Поред научноистраживачког рада, део истраживача Института ангажован је у процесу наставе Војне академије што је од велоког значаја за едукацију будућег официрског кадра. Истакао је да ће Универзитет одбране, као и он лично, увек настојати да помогне и подржи напоре Института који су у функцији развоја војно теоријске мисли као и постизања истраживачких резултата који се користе у креирању практичних политика система одбране.        


 
Након званичног дела свечности, прослава јубилија Института настављена је дружењем његових припадника са гостима у оквиру пригодног коктела.     
photoФОТОГАЛЕРИЈА