15.06.2024

Посета делегације Историјског института




Војну академију је 14. јуна 2024. године посетила делегација Историјског института предвођена директором проф. др Александром Растовићем, научним саветником. Посета је реализована на основу Споразума о сарадњи са Историјским институтом, а у склопу припрема за организацију значајног јубилеја, 175. година од оснивања Војне академије. Историјски институт је научно-истраживачка установа која поред изучавања економске, друштвене, политичке и културне историје, значајну пажњу посвећује и војној историји нашег народа.



Делагацију Историјског института су примили и поздравили бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, дипл. инж., ректор Универзитета одбране, пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, начелник Војне академије и пуковник ванр. проф. др Срђан Старчевић, Проректор за квалитет и развој.

Делагација Историјског института је имала прилику да се у Спомен соби Војне академије упозна са богатом и славном историјом војног школства Србије. Обилазак Спомен собе Војне академије водио је аутор поставке, пуковник ванр. проф. др Слободан Ђукић, начелник Катедре друштвених наука и професор Војне историје.



Током обиласка присутни су имали прилике да се упознају са експонатима Спомен собе и да дају стручне савете о могућностима и начинима чувања и конзервације оригиналних предмета од великог војно-историјског значаја. 



Посета делегације Историјског института је настављена обиласком Богослужбеног простора Војне академије.



У Пиштољској стрељани делегација је имала прилику да се упозна са најсавременијим симулатором гађања, а обилaском спортских капацитета Војне академије, да види могућности за војно-физичко вежбање кадета.


 
Директор Историјског института је са сарадницима закључио да Војна академија улаже велике напоре за развој војних наука и да располаже са респектабилним капацитетима за научно-истраживачки рад. Такође је похвалио начин на који Војна академија негује и чува богато културно-историјско и војно наслеђе Републике Србије. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА