21.06.2024

Посета делегације Универзитета националне одбране НР Кине




Посетом Универзитету одбране у Београду, данас је започеo тродневни боравак високе војне делегације из Народне Републике Кине у Републици Србији.



Делегацију предводи генерал-мајор Ву Фенгминг, декан Факултета за војно руковођење Универзитета националне одбране Народне Републике Кине,  а у саставу делегације налазe се укупно 42 члана, претежно полазника Курса стратегијског командовања – највишег нивоа усавршавања на тој престижној кинеској воојнообразовној институцији.



Госте из Кине на почетку посете поздравио је ректор Универзитета одбране, бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, који је након речи добродошлице представио своје сараднике и изразио уверење да ће чланови кинеске делегације током посете моћи да сагледају све елементе који су им неопходни за изналажење модалитета за унапређење сарадње у области војног образовања.



У свом обраћању, генерал-мајор Ву Фенгминг истакао је да се у потпуности слаже са ставом бригадног генерала Ђоровића, јер је један од циљева посете упознавање са системом одбране Републике Србије, са акцентом на упознавање са системом војног образовања. Он је нагласио да је чврсто убеђен да постоји низ могућности за јачање међусобне сарадње у области одбране између две пријатељске земље, а образовање је одувек било једна од области у којима се то пријатељство најпре исказује на делу.
Са организацијом и делатношћу Универзитета одбране, кинеску уделегацију је упознао пуковник ванр. проф. др Срђан Љубојевић, проректор за међународну војну и међууниверзитетску сарадњу. Том приликом посебно је апострофирао чињеницу да се на Универзитету одбране, кроз обједињавање делатности свих војнообразовних и научно-истраживачких установа које су његове чланице, осим едукативних реализују и значајне истраживачке активности.
У наставку посете, пуковник Борис Стојковић, представник Сектора за политику одбране, гостима из НР Кине представио је безбедносну и одрамбену политику Републике Србије, изразивши задовољство досадашњим нивоом сарадње Републике Србије и Народне Републике Кине на овом пољу и захвалност Народној Републици Кини у подршци Републици Србији за очување свог територијалног интегритета.



Боравак високе кинеске војне делегације, у наредним данима, наставља се посетом Генералштабу Војске Србије, обиласком изабраних јединица Војске Србије, као и обиласком музеја и културно-историјских знаменитости на подручју Београда.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА