02.07.2024

Промоција медицинских уџбеника у издању Медија центра „Одбрана“




Промоција најновијих уџбеника Медицинског факултета ВМА, објављених у првој половини 2024. године у издању Медија центра “Одбрана”. одржана је јуче у испуњеном амфитеатру Школе националне одбране Универзитета одбране у Београду.



Веома посећеном догађају, који је организовао  Проректорат за научно-издавачку делатност Универзитета одбране, присуствовали су ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, декан Медицинског факултета ВМА проф. др Соња Марјановић, заступник начелника Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ пуковник Зоран Јекић, директор Института за стратегијска истраживања  ванредни професор др Драган Станар, као и проректори за квалитет и развој, научно-издавачку делатност и међународну војну и међууниверзитетску сарадњу.



Мирјана Сандић уредница медицинских уџбеника у “Војној књизи”, Одељења за издавачку делатност МЦ “Одбрана”, која је била и модератор промоције, подсетила је да је за потребе Медицинског факултета ВМА одштампано више десетина књига а да ће на промоцији бити представљена најновија издања, и то  „Биологија“, „Фитотерапија за студенте медицине“ и „Електроконвулзивна терапија - клинички приручник“. О новим уџбеницима говорили су аутори и рецензенти.

Уџбеник „Биологија“, аутора доцента доктора Иване Стевановић, научног саветника, намењен је за потребе реализације наставе за тај предмет на првој години интегрисаних академских студија на Медицинском факултету ВМА Универзитета одбране у Београду. Говорећи о свом делу, ауторка је истакла да „Биологија“ представља базу за касније савладавања других предмета и да је намењена за „хетерогену групу студената који су из разних средњих школа дошли на Војну академију“.



Др Стевановић, која је и проректор за научно - издавачку делатност, истакла је да су јој управо студенти били мотивација, и да је на предавањима и вежбама добијала стални подстицај  за изналажење бољих решења у књизи.

Рецензент уџбеника, проф. др Милица Нинковић, специјалиста клиничке физиологије, предавач и начелник Катедре за физиолошке  науке, говорила је о тематским сегментима дела, које је назвала „наставним дистигнућем", за које је додала да је добро уподобљено и методолошки уједначено, те да је сигурна да ће пронаћи место на и другим медицинским факултетима.

Други рецензент, др Милорад Драгић, научни сарадник са Биолошког факултета Универзитета у Београду, захвалио је ауторки на поверењу и честитао јој на сјајном раду. Истакао је да је  уџбеник билогије одлично конципиран, да прати савремене токове у биологији ћелије, а посебно је апострофирао и сјајне илустрације.

Друга јуче представљена књига, „Основни уџбеник Фитотерапија за студенте медицине“, настала је сарадњом четири ауторке: проф. Весне Килибарде, проф. Силве Добрић, проф. Анете Перић и проф. Александре Ковачевић.



Рецензенти уџбеника, намењеног за потребе реализације наставе на изборном предмету Фитотерапија на петој години интегрисаних академских студија медицине на Медицинском факултету ВМА, су проф. Викторија Драгојевић Симић и др Вања Тадић, научни саветник.

О мотивима да књига настане говорила је једна од аутора проф. др Весна Килибарда, специјалиста токсиколошке хемије, професор и начелник Катедре за физику, биолошко-хемијске и општеобразовне науке на Медицинском факултету ВМА. Захвалила је уредници и издавачима, Медија центру „Одбрана“, и изразила задовољство што књига лепо изгледа, али и јер су први коментари од колега веома позитивни. Према њеним речима, књига је сажето и једноставно написана, садржи општи и специјални део, те да се нада да ће доживети још издања.

Друга ауторка, проф. Силва Добрић казала је да зна да се фитотерапија не изучава на многим факултетима, те да је о тој теми знање лекара инсуфицијентно, па их треба подржати, јер је све више биљних препарата у употреби и пацијенти често о томе питају лекаре.

О научним ставовима у  вези са употребом биљака у лечењу, у односу на народна искуства, говорио је рецензент књиге др Вања Тадић, научни саветник са Института за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић". Истакао је да је у питању схолистички приступ у лечењу, те да књига доноси студентима Медицинског факултета ВМА, али и фармацеутима, једно веома кориснисно штиво.

Последња представљена књига на јучерашњој промоцији је помоћни уџбеник „Електроконвулзивна терапија - клиничи приручник“, аутора проф. Звездане Стојановић, проф. Душице Стаменковић, доц. др Смиљане Костић и пуковника проф. др Дејана Костића.



Књига је намењена за боље савладавање предмета психијатрија на четвртој години интегрисаних академиских студија медицине, на другој години докторских академских студија биомедицине, модулу Неуронауке на предмету Одабрана поглавља из психијатрије и за лекаре на здравственој специјализацији из Психијатрије на Медицинском факултету ВМА Универзитета одбране.Рецензенти су проф. др Нађа Марић Бојовић и доц. др Весна Тепшић Остојић.

О процедури и значају електроконвулзивне терапије описане у клиничком приручнику говорила је ауторка проф. др Звездана Стојановић, психијатар на Клиници за психијатрију и предавач на Катедри за неуропсихијатријске науке Медицинског факултета ВМА, док се на значај примене анестезиолошке процедуре током те терапије осврнула друга ауторка књиге проф. др Душица Стаменковић, специјалиста анестезиологије на Клиници за анестезиологију и интензивну терапију, предавач на Катедри за хирушке науке 1. Медицинског факултета ВМА.



О значају књиге „Електроконвулзивна терапија - клиничи приручник“, и примени описане процедуре говорио је и рецензент доц. др Весна Тепшић Остојић, са Клинике за психијатрију и предавач на Катедри за неуропсихијатријске науке Медицинског факултета ВМА.
photoФОТОГАЛЕРИЈА