12.07.2024

Завршетак школовања 70. класе Командно-штабног усавршавања




Свечаност поводом завршетка школовања полазника 70. класе Командно-штабног усавршавања одржана је данас у касарни „Бањица 2“ у Београду.



Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић.

Парадне бодеже, додељене одлуком председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, тројици прворангираних полазника – мајору Александру Симићу, мајору Младену Митровићу и мајору Нинославу Ђуђићу, уручио је државни секретар Јелић, док је припадницима страних оружаних снага парадне бодеже уручио генерал Глишовић.

Државни секретар Јелић, у свом обраћању, истакао да је школовање официра од великог значаја за сваку савремену војску, а њихово целоживотно усавршавање услов је за разумевање, праћење и креирање промена у ратовању, које се данас одигравају брже него икад у историји.



- После Командно-штабног усавршавања ваш поглед на свет, од великих кризних жаришта до свакодневног рада у Министарству одбране и Војсци Србије, више није исти. Неће бити исти ни задаци који се пред вас постављају, а очекивани резултати вашег рада су на знатно вишем нивоу. Војно окружење Републике Србије је сложено, а многе земље, реагујући на тренутно стање међународне безбедности, интензивно раде на јачају својих војних потенцијала – рекао је државни секретар.

Он је подсетио полазнике да ће дужности које ће примити од њих захтевати стручност, али и вођство те да морају бити пример другима, нагласивши да се одбрана Србије кроз историју заснивала на високим моралним вредностима и чврстини официра, подофицира и војника српске војске.



- Успешним завршетком Командно-штабног усавршавања направили сте још један важан корак на путу властитог каријерног развоја. Истовремено, закорачили сте у нове изазове који се увек постављају пред официре предодређене за обављање виших дужности. Официри Војске Србије, ваш допринос нашој отаџбини, Републици Србији, посебно у тренутним временима, биће да знања стечена у претходним месецима успешно примените у командама, јединицама и установама наше војске. На том путу Вам желим пуно успеха. Имајте на уму да преузимајући ове дужности ступате на пут којим су ишли најодговорнији официри и војници наше војске. Приступите им са жаром и поносом које у нашим срцима буди сећање на војводе Путника, Мишића, Степановића и Бојовића. Нека вас српска војничка и слободарска традиција надахњује, а савремена војна наука оснажи – поручио је државни секретар Јелић.



Заступник начелника Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ пуковник Зоран Јекић истакао је да та војношколска институција свакодневно ради на јачању војног образовања и војне науке.

- Официри 70. класе, ова школа вам је пружила неопходна знања и вештине да командујете и водите јединице. Вашим успешно завршеним усавршавањем дајете допринос јачању система одбране – рекао је пуковник Јекић и пожелео полазницима много успеха у даљем раду.



Први у рангу, мајор Александар Симић, обратио се у име 70. класе и рекао да то усавршавање представља значајну прекретницу у каријери официра, а да је његова класа, одличним успехом који је постигла, оправдала епитет изабраних и поверење које су им указали претпостављени.

- Можете бити сигурни у нашу способност и решеност да ћемо успешно одговорити свим изазовима, ризицима и претњама и верно служити Србији и њеним грађанима. Осим поверења које нам је указано упућивањем на ово школовање, на то нас обавезује и слава коју је вековима стицала српска војска, успевајући да сачува земљу и народ у најтежим временима, подносећи жртве које свима нама представљају подстрек, мотив и снагу, али и подсетник на цену онога што нам је поверено на чување – рекао је мајор Симић.



Командно-штабно усавршавање Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ у 70. класи завршила су 52 полазника из Министарства одбране и Војске Србије и шест из оружаних снага страних земаља.

Данашњој свечаности присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници војно-дипломатског кора, као и чланови породица, родбина и пријатељи официра 70. класе Командно-штабног усавршавања.
photoФОТОГАЛЕРИЈА