16.08.2024

Пријем нове генерације кадета Војне академије




На Војној академији, дана 17.08. и 18.08.2024. године, примљена је на школовање нова генерација кадета Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије. Након успешно завршене селекције, кадети данас започињу своју војничку каријеру. По завршетку припрема и задужења опреме на Војној академији, нова генерација кадета упућена је на основну обуку кадета у 1. Центар за обуку у Сомбору.



Циљ основне обуке је да се кадети оспособе и обуче у основним стројевим радњама, правилном руковању личним наоружањем и опремом, самосталном извршању основних тактичких радњи и поступака војника на бојишту у различитим временским и земљишним условима. Реализацију обуке вршиће њихови будући командири водова и командант класe, као и кадети-инструктори уз подршку и сарадњу јединица Војске Србије.

Такође, основна обука биће добра прилика да се кадети прилагоде војничким условима живота и рада, међусобно добро упознају и развију снажан војнички колектив. Након ове обуке положиће заклетву и започети студије на Војној академији и Медицинском факултету Војномедицинске академије по модерним студијским програмима. 




Начелник Деканата Војне академије пуковник Драган Трифковић се обратио у име Начелника Војне академије и Ректора Универзитета одбране пожелевши им добродошлицу, као и успешну основну обуку. "Изабрали сте један од најчаснијих позива, а то је позив официра  коме је слобода отаџбине пре и изнад свега зато поносно носите ову униформу као што је носе ваши командири, команданти и наставници који ће вам током студија помагати да остварите ваш сан на понос ваших најмилијих и свих нас." - истакао је пуковник Драган Трифковић у свом обраћању.
 
Војна академија је нарочито поносна на ову класу кадета јер је она једна од најбројнијих у последњих неколико година. Новој генерацији кадета желимо пуно успеха на основној војној обуци и даљем школовању. Раме уз раме са кадетима из Републике Србије студираће и кадети из Републике Анголе, Републике Намибије, Босне и Херцеговине, као и припадници МУП-а Републике Српске.