23.09.2024

Кадети Војне aкадемије и Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране на врху Кајмакчалана




Кадети Војне aкадемије и Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране заједно са својим старешинама достојанствено су обележили годишњицу Боја на Кајмакчалану и одали почаст палим јунацима у Првом светском рату и Балканским ратовима. Делегација Универзитета одбране коју су чинили пуковник Милан Кончар, потпуковник Зденко Шиљак и 18 кадета од 20. до 23. септембра 2024. године предузела је успон на врх Кајмакчалана. У склопу обележавања ове важне годишњице делегација је положила венце и обишла костурницу и капелу на Кајмакчалану, поклонила се споменику Војводи Вуку – Војину Поповићу на Грунишком вису у селу Груниште, Северна Македонија, посетила српско војничко гробље у Битољу, као и споменик Зебрњак у част славе кумановских јунака из 1912. године.



У суботу 21. септембра одата је почаст Војину Поповићу – Војводи Вуку и положени су венци на спомен плочи овом српском јунаку и четовођи на Грунишком вису у селу Груниште у Републици Северној Македонији. Делегацију Министарства одбране предводио је командант Кадетске бригаде пуковник Милан Кончар који је и положио венац на споменик Војводе Вука.



Након тога старешине и кадети Војне aкадемије и Медицинског факултета обишли су српско војничко гробље у Битољу и поклонили се сенима српских ратника палих за слободу отаџбине.



Државна церемонија одавања почасти и полагања венаца поводом обележавања 108. годишњице од Битке на Кајмакчалану одржана је 22.09.2024. године.  Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања господин Немања Старовић предводио је државну делегацију која је положила венац код Спомен капеле на Кајмакчалану и присуствовала помену крај Спомен костурнице. Догађају је присуствовао и министар одбране господин Братислав Гашић који се уз министра Старовића обратио скупу.



Старешине и кадети Војне aкадемије и Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране положили су венце код Спомен-капеле и крај Спомен-костурнице српских војника на Кајмакчалану чему је претходио успешан успон одабраног дела нашег колектива који је још једном на најбољи могући начин показао своје завидне планинарске способности. На кајмакчаланском врху кадет Предраг Ђуричић је пред присутнима извршио географску и топографску оријентацију, док је кадет Данило Марјановић одржао својеврсни историјски час, чиме је присутне упознао са важним историјским информацијама о бици која је била прва велика победа реорганизоване српске војске, након чега је уз струне гусала отпевао песму „Бој на Кајмакчалану“. Излагања кадета прихваћена су са великим одушевљеним свих присутних, а речи нашег признатог историчара Момчила Павловића које је кадет Марјановић цитирао:“Ако је Видо острво смрти, ако је Крф острво спаса, онда је Кајмакчалан врх наде“ остале су као један од најупечатљивијих утисака свих присутних поносних потомака српских јунака који су славно пали за ослобођење Србије и јужнословенских земаља.



Кадети су посету Северној Македонији у склопу обележавања годишњице почека пробоја Солунског фронта завршили посетом Зебрњаку-спомен костурници посвећеној Кумановској бици одиграној 1912. године у Првом балканском рату.
photoФОТОГАЛЕРИЈА