05.10.2024

Делегација Војне академије Универзитета одбране у Београду у посети египатској Војној академији




На позив начелника Војне Академије Арапске Републике Египат, генерал-потпуковника Ашрафа Захера, двочлана делегација Војне aкадемије Универзитета одбране у Београду, коју су чинили начелник Војне академије, пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић и мајор Бранислав Николић, боравила је у тродневној посети египатској Војној академији.



Делегација је имала част да присуствује свечаности поводом завршетка 118. класе египатске Војне академије, на којој су присуствовали председник АР Египат и врховни командант, господин Абдел Фатах Ел-Сиси, шеик Мохамед Бин Зајед Ал Нахјан из Уједињених Арапских Емирата, као и највиши државни и војни званичници Египта. Ова свечаност обележила је и отварање новог комплекса египатске Војне академије, што представља значајан корак у унапређењу војно-образовних капацитета ове институције.

Српска делегација имала је посебну част да буде једини представник из Европе на овом догађају, што потврђује значај и ниво сарадње између две земље у области војног образовања и обуке. Традиција узајамних посета делегација Србије и АР Египат на церемонијама завршетка најмлађе класе официра траје већ годинама, додатно оснажујући везе између ових војнообразовних институција.



По завршетку свечаности, начелник Војне академије сусрео се са председником АР Египат и том приликом се захвалио на указаној части да присуствује свечаности.

Другог дана посете, одржани су конструктивни разговори са начелником египатске Војне академије о унапређењу сарадње између војнообразовних институција Србије и Египта.

Последњег дана посете, делегација је обишла културне знаменитости АР Египат у Каиру.
photoФОТОГАЛЕРИЈА