14.10.2024

Прослављена слава Војне академије



На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра, у параклису Војне академије прослављена је слава Војне академије.



Светој архијерејској Литургији служио је Њ.П. епископ липљански г. Доситеј (Радивојевић) са војним свештеницима ВМА др Сашом Совиљем и Војне гимназије Славком Папићем. Славском богослужењу  је присуствовао начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић са члановима колегијума Војне академије, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) пуковник др Слађан Христов, представници Ректората Унивeрзитета одбране, директор ИСИ ванредни професор др Драган Станар, наставници, запослени, кадети Војне академије, ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара“.



Резање славског колача обављено  је након Свете архијерејске Литургије. Славски колач је принео кум славе пуковник доц. др Игор Еплер, дипл. инж., а кумство за наредну годину прихватио је пуковник ванр. проф. др Драган Трифковић, дипл. инж.



Слава Војне академије на празник Покрова Прeсвете Богородице слави се још од периода Александра Обреновића. Садашњи параклис Војне академије посвећен је Покрову Прeсвете Богородице, а освештао га је патријарх српски господин Иринеј (Гавриловић) 26. јануара 2014. године.



Празник Покрова Пресвете Богородице слави се у спомен чуда које се догодило у цркви Влахерни у Цариграду када се Пресвета Богородица јавила у току богослужења, као дар народу који је био окупљен на молитви. Наиме, град је био опкољен од непријатеља, који су се јутро после овог чуда повукли са зидина Цариграда.
photoФОТОГАЛЕРИЈА