ТекстФотогалерија
19.01.2024

Припадници Војне академије Универзитета одбране пливали за Часни крст




Припадници Војне академије Универзитета одбране учествовали су данас у обележавању великог хришћанског празника Богојављења и пливању за Часни крст одржаном на београдској Ади Циганлији.


Обележавање једног од најважнијих хришћанских празника отпочело је Светом литургијом у Храму Светог Ђорђа на Бановом Брду одакле је формирана богојављенска литија у којој су учествовали официри и кадети 147. класе Војне академије Универзитета одбране.


По завршетку литије на Савском језеру у пливању за Часни крст екипу Војне академије Универзитета одбране и ове године предводио је командант Кадетске бригаде пуковник Милан Кончар. Са њим су по други пут пливали кадети 145. класе Саша Шушњар и Сергеј Трифуновић а први пут је са екипом Војне академије пливао кадет 146. класе Михајло Сладојевић. Поред припадника Војне академије Универзитета одбране, за часни крст пливали су грађани, припадници Жандармерије, Министарства одбране и СВИБОР-а.


У ревијалном делу пливао је потпоручник Павле Милошевић који је прошле године на овом месту као кадет 144. класе Војне академије Универзитета одбране први допливао до Часног крста.


Пливачима, није сметала ниска температура и тешки временски услови да препливају дистанцу дужине 33 метра која симболизује године Исуса Христа у тренутку распећа.
 
Обележавање овог великог празника на Савском језеру одржава се већ 26 пут заредом у организацији свештенства Храма Светог Ђорђа, Градске општине Чукарица, Спортске организације Чукарица, ЈП „Ада Циганлија", Министарства одбране и Војске Републике Србије, Жандармерије и СВИБОР-а.