ТекстФотогалерија
15.06.2024

Посета делегације Историјског института




Војну академију је 14. јуна 2024. године посетила делегација Историјског института предвођена директором проф. др Александром Растовићем, научним саветником. Посета је реализована на основу Споразума о сарадњи са Историјским институтом, а у склопу припрема за организацију значајног јубилеја, 175. година од оснивања Војне академије. Историјски институт је научно-истраживачка установа која поред изучавања економске, друштвене, политичке и културне историје, значајну пажњу посвећује и војној историји нашег народа.



Делагацију Историјског института су примили и поздравили бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, дипл. инж., ректор Универзитета одбране, пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, начелник Војне академије и пуковник ванр. проф. др Срђан Старчевић, Проректор за квалитет и развој.

Делагација Историјског института је имала прилику да се у Спомен соби Војне академије упозна са богатом и славном историјом војног школства Србије. Обилазак Спомен собе Војне академије водио је аутор поставке, пуковник ванр. проф. др Слободан Ђукић, начелник Катедре друштвених наука и професор Војне историје.



Током обиласка присутни су имали прилике да се упознају са експонатима Спомен собе и да дају стручне савете о могућностима и начинима чувања и конзервације оригиналних предмета од великог војно-историјског значаја. 



Посета делегације Историјског института је настављена обиласком Богослужбеног простора Војне академије.



У Пиштољској стрељани делегација је имала прилику да се упозна са најсавременијим симулатором гађања, а обилaском спортских капацитета Војне академије, да види могућности за војно-физичко вежбање кадета.


 
Директор Историјског института је са сарадницима закључио да Војна академија улаже велике напоре за развој војних наука и да располаже са респектабилним капацитетима за научно-истраживачки рад. Такође је похвалио начин на који Војна академија негује и чува богато културно-историјско и војно наслеђе Републике Србије.