20.10.2023

Poseta Narodnom muzeju u Beogradu




Učenici Vojne gimnazije i zaposleni Vojne akademije Univerziteta odbrane posetili su danas Narodni muzej u Beogradu i upoznali se sa aktuelnim izložbama i stalnim postavkama.



Uz stručno vođenje kustosa Narodnog muzeja, pripadnici Vojne akademije Univerziteta odbrane imali su priliku da se upoznaju sa arheološkim zbirkama, koje obuhvataju hronološki raspon od paleolita do starogrčke i dominantne rimske kulture i umetnosti.



Tokom obilaska posebnu pažnju im je privukla kultura Lepenskog Vira, skulptura Konstantina Velikog koja potiče iz 287. godine, kao i oružje iz tog vremena.



Današnji domaćin i vodič kroz postavke Narodnog muzeja posebno je istakla da su učenici  pokazali odlično znanje i veliko interesovanje za istoriju. Ova poseta je bila odlična prilika da se više zainteresuju za istoriju i umetnost.



Narodni muzej u Beogradu osnovan je daleke 1844. godine. Od tada do 1950. godine selio se jedanaest puta. U međuvremenu je arheološka, numizmatička i umetnička građa muzeja postala bogatija i interesantnija za javnost.