21.10.2023

Tribina za mlade „Um na Drum”




Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije realizovali su danas, drugu godinu za redom, edukativnu tribinu za mlade „Um na Drum” sa kadetima 145. i 146. klase Vojne akademije i 10. klase Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane i učenici Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara”.



Tribina je organizovana sa ciljem povećanja svesti o važnosti bezbedne i sigurne vožnje, kao i izgradnje stavova mladih i njihovog ponašanja u saobraćaju i stvaranja pozitivnih navika kada je u pitanju bezbedno ponašanje u saobraćaju.
 
Današnju tribinu otvorio je načelnik Vojne akademije Univerziteta odbrane pukovnik vanredni profesor dr Srđan Blagojević. Naglasio je da Vojna akdemija Univerziteta odbrane posebnu pažnju pridaje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, te stoga sa kadetima organizuje različite vidove obuke kako bi bili osposobljeni za sigurnu i bezbednu vožnju i učestvovanje u saobraćaju. Posebno je istakao da svaki kadet Vojne akademije Univerziteta odbrane prolazi kroz obuku u upravljanju motornim vozilima u Centru za obuku vozača u Kraljevu, a da ovakva aktivnost značajno doprinosi stvaranju pozitivnih stavova mladih vozača za ponašanje u saobraćaju.



Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović, diplomirani inženjer saobraćaja, na početku tribine kadetima je prezentovao delokrug poslova kojima se ova agencija bavi, sa posebnim težištem na izgradnji stavova mladih i njihovog ponašanja u saobraćaju i stvaranju pozitivnih navika kada je u pitanju bezbedno ponašanje u saobraćaju.

Predavanje je realizovao Milan Srdić, predavač Agencije za bezbednost saobraćaja RS koji je kadetima kroz svoje lično iskustvo ukazao na značaj bezbednosti saobraćaja. Tribini je prisustvovao i automobilista Nikola Miljković.
 
Tokom interaktivnog predavanja govorilo se o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa, posledicama neprilagođene brzine, upotrebe mobilnog telefona za vreme vožnje, kao i vožnje pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci i umora.



Po završetku predavanja organizovana je radionica u kojoj su kadeti i učenici testirali simulatore vožnje, čeonog sudara i prevrtanja i u kontrolisanim uslovima se uverili u značaj korišćenja sigurnosnog pojasa.
 
Posebno je bilo interesantna praktična primenu naočara za simulaciju opasnih faktora u saobraćaju gde su se kadeti upoznali sa uticajem alkohola, psihoaktivnih supstanci i umora na percepciju i rasuđivanje u toku vožnje.
photoFOTOGALERIJA