30.10.2023

Odobren naučnoistraživački projekat nastavnika i istraživača Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane u Beogradu u okviru Programa PRIZMA Fonda za nauku Republike Srbije




Fond za nauku Republike Srbije po prvi put finansira projekat, kojim rukovodi nastavnik Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu i koji se u celini realizuje na Medicinskom fakultetu VMA i Vojnomedicinskoj akademiji. 

U okviru 97 odobrenih naučnoistraživačkih projekata Programa PRIZMA Fonda za nauku Republike Srbije nalazi se i projekat pod naslovom „Detection and quantification of residual disease in patients with high-risk and advanced melanoma as a marker of therapy response and prognosis" (ReDiMEL). Projektom rukovodi vojni službenik prof. dr Lidija Kandolf, specijalista dermatovenerologije i onkologije VMA, redovni profesor Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane, jedan od vodećih stručnjaka u oblasti malignih melanoma u našoj zemlji. Ovaj projekat će zajedničkim snagama realizovati lekari i istraživači Klinike za kožne i polne bolesti VMA - prof. dr Željko Mijušković, dermatovenerolog i onkolog, asistent dr Tanja Tirnanić, dermatovenerolog i istraživač pripravnik, dr Branko Dujović, lekar na specijalizaciji iz dermatovenerologije, i Centra za kliničku farmakologiju VMA - prof. dr Viktorija Dragojević Simić, klinički farmakolog; viši naučni saradnik dr Bojana Cikota-Aleksić, genetičar; viši naučni saradnik doc. dr Nemanja Rančić, farmakolog i radiolog, prodekan Medicinskog fakulteta VMA; prof. dr Aleksandra Kovačević, farmaceut specijalista; i asistent Milijana Miljković, klinički farmakolog. 

Na konkurs Programa PRIZMA bilo je prijavljeno 660 predloga projekata, a kroz veoma kompetitivni proces selekcije, koji su sprovodili inostrani naučni eksperti, izabrano je 97 najbolje rangiranih projekata, a od toga 14 iz oblasti biomedicine. U projektima će učestvovati 898 naučnika iz 91 naučnoistraživačke organizacije u Srbiji. Za realizaciju celokupnog trogodišnjeg programa Prizma izdvojeno je ukupno 25 miliona evra, odnosno 3,9 miliona evra za 14 projekata iz polja biomedicinskih nauka, na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije, tačnije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacije, uz zajam i tehničku podršku Svetske banke i bespovratnu finansijsku podršku Evropske unije. 

Više informacija o Programu PRIZMA može se naći na sajtu Fonda za nauku Republike Srbije.