17.11.2023

Studijsko putovanje polaznika 67. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” u Mađarsku




Studijsko putovanje polaznika 67. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” u Mađarsku realizovano je u okviru nastave iz predmeta Strategija, u periodu od 13 do 16. novembra 2023. godine.
 
Nakon pristizanja u Budimpeštu 13. novembra 2023. godine u popodnevnim časovima održan je prijem za polaznike 67. klase Generalštabnog usavršavanja u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti. Polaznicima se obratio otpravnik poslova u Ambasadi gospodin Aleksandar Lončarević, koji ih je upoznao sa trenutnim stanjem bilateralnih odnosa između Republike Srbije i Mađarske. Pored otpravnika poslova na prijemu su bili prisutni i gospođa Ivana Kunc, prvi savetnik u Ambasadi, kao i izaslanik Ministarstva odbrane potpukovnik Predrag Zeljković. Nakon prijema u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, polaznici su prisustvovali večeri dobrodošlice, gde je domaćin bio zamenik načelnika Generalštaba Mađarske general potpukovnik Ferenc Kajari.



Narednog dana polaznici 67. klase Generalštabnog usavršavanja posetili su Ministarstvo odbrane Mađarske. Tokom posete pripadnici OS Mađarske održali su predavanja o Bezbednosnoj i odbrambenoj politici Mađarske, trenutnom stanju i perspektivama razvoja mađarskih oružanih snaga i bilateralnoj vojnoj saradnji između Mađarske i Republike Srbije. Domaćini tokom posete Ministarstvu odbrane Mađarske bili su zamenik načelnika Generalštaba Mađarske general potpukovnik Ferenc Kajari i pukovnik Albert Grof načelnik Uprave za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane Mađarske. Nakon posete Ministarstvu odbrane Mađarske polaznici su obišli crkvu svetog Đorđa u Budimpešti i zadužbinu Save Popovića Tekelije – „Tekelijanum”.



Trećeg dana studijskog putovanja, polaznici 67. klase Generalštabnog usavršavanja su posetili Fakultet za vojne nauke i obuku oficira Nacionalnog Univerziteta javnih službi Mađarske. Domaćini posete bili su brigadni general dr Peter Lipai, dekan fakulteta i pukovnik Ferenc Kovač, načelnik Generalštabnog usavršavanja OS Mađarske. Tokom posete fakultetu polaznicima su održana predavanja o Sistemu obrazovanja i obuke oficira OS Mađarske, Izazovima u obrazovanju i školovanju oficira, kao i o Istorijatu strukturi i sadržajima usavršavanja oficira OS Mađarske na Generalštabnom usavršavanju. U popodnevnim časovima polaznici 67. klase generalštabnog usavršavanja obišli su Srpski pravoslavni muzej i Sabornu crkvu u Sentandreji, gde im se obratio Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski gospodin Lukijan.



Poslednjeg dana studijskog putovanja, 16. novembra 2023. godine, polaznici 67. klase Generalštabnog usavršavanja posetili su Institut za međunarodne poslove Mađarske, gde im je domaćin bio gospodin Ištvan Igjarto, viši savetnik u Institutu. Tokom posete polaznicima su održana predavanja o Prioritetima bezbednosne i odbrambene politike Mađarske u svetu i regionu Jugoistočne Evrope i bilateralnoj saradnji između Mađarske i Republike Srbije. Po završetku posete Institutu za međunarodne poslove polaznici su obišli zgradu Parlamenta Mađarske, domaćin polaznicima tokom obilaska zgrade Parlamenta bio je gospodin Ljubomir Aleksov, portparol srpske nacionalnosti u Parlamentu Mađarske.

photoFOTOGALERIJA