04.12.2023

Obeležen dan vojnih veterana - 4. decembar




Univerzitet odbrane je ugostio svoje bivše pripadnike i obeležio Dan vojnih veterana. U ime rektora Univerziteta odbrane prisutnima se obratio prorektor za kvalitet i razvoj pukovnik vanr. prof. dr Srđan Starčević.



Obeležavanje je počelo Odavanjem počasti minutom ćutanja poginulim pripadnicima Vojske u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima i oružanim sukobima od 1991. do 1999. godine.



„Četvrtog decembra 1912. godine potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske sa jedne i Otomanske carevine sa druge strane. Tada je oko četiri stotine hiljada boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo status starog ratnika. Brigu o starim ratnicima i zadovoljenju njihovih potreba preuzelo je Ministarstvo vojno, u okviru vlade Kraljevine Srbije. Izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbedio se kontinuitet sa veteranima iz 1912. godine, kada je Kraljevina Srbija, kao moderna država, angažovala oko 12 % svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve uz stvaranje balkanskog saveza sa svojim susedima. Dodelom imanja u južnom delu Kraljevine, država i Vlada pokazali su kako se na određen način može odati priznanje za učešće u odbrani zemlje i iskazati briga o vojnim veteranima.”
Nakon toga je upriličeno posluženje i druženje.
Rektor Univerziteta odbrane prisustvovao je danas svečanoj akademiji povodom Dana vojnih veterana u Domu Garde na Topčideru.
Čestitajući Dan vojnih veterana, ministar odbrane rekao je da taj praznik s pravom svrstavamo među najveće vojne praznike, uz želju da gradimo mir i sigurnost i spremni uvek da na poziv otadžbine budemo njeni najverniji sinovi.