23.12.2023

Otvorena vrata na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane




Zainteresovani za upis u vojne škole posetili su danas Vojnu akademiju Univerziteta odbrane u okviru akcije „Otvorena vrata”. Treću subotu za redom, svi zainteresovani učenici i njihovi roditelji bili su u prilici da se iz prve ruke upoznaju sa studijskim programima, nastavnim i smeštajnim kapacitetima, kao i procedurama za upis u vojne škole.



Pored njih, Vojnu akademiju Univerziteta odbrane posetili su i članovi Karate kluba „Vrnjačka banja” iz Vrnjačke banje.
 
Kroz današnji, izuzetno sadržajan program, vodili su ih kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane od kojih su mogli da čuju neposredna iskustva o školovanju.  Kadeti su im iz prve ruke  približili dnevne obaveze, posebne oblike nastave i vannastavne aktivnosti koje obuhvataju obrazovne i sportske sekcije, kulturno-istorijske manifestacije, takmičenja i protokolarne posete.
 
Tokom boravka na Vojnoj akademiji gostima je organizovan obilazak smeštajnih, nastavnih i kulturno - sportskih kapaciteta gde su se kandidati uverili u kvalitet Studijskih programa, moderno opremljene kabinete i bogat kulturno-sportski život.
 
Starešine i profesori bili su na raspolaganju za sva pitanja u vezi sa procedurama prijema, nastavnim planom i programom, kao i mogućnostima koje se mladićima i devojkama u profesionalnoj vojnoj službi nude kada steknu diplomu osnovnih akademskih studija.



Svi posetioci danas su obišli kadetske sobe i spomen sobu koja čuva bogatu i dugu istoriju našeg visokog vojnog obrazovanja.

Veliko interesovanje posetioci su pokazali za kabinete naoružanja i vojne opreme i vojnog vazduhoplovstva, kao i pištoljsku streljanu. Uz praktične prikaze mogli da se uvere u kvalitet obrazovanja koji prati razvoj tehnologije i didaktike uz primenu različitih simulatora kao što su moderna oprema za simulaciono gađanje puškama i pištoljima i simulator letenja. Poslednji im je ostavio poseban utisak jer su mogli da pokažu svoje veštine u upravljanju helikopterima i avionima putem simulacija i dožive virtuelnu realnost upotrebom savremenih nastavnih sredstava.



U sportskom centru su im prikazani kapaciteti za izvođenje časova fizičkog vežbanja i rad sportskih sekcija. U sali za borenje dočekala ih je olimpijska šampionka i pripadnica Sportske jedinice Vojne akademije Univerziteta odbrane Jovana Preković.
 
Jovana Preković je sa članovima Karate kluba iz Vrnjačke banje i kadetima, članovima karate sekcije Vojne akademije Univerziteta odbrane, izvela zajednički trening.



Akcija „Otvorena vrata” realizuje se svake subote od 09. decembra 2023. godine do 30. marta 2024. godine, od 10 do 13 časova, izuzev za vreme trajanja zimskog raspusta, novogodišnjih i Božićnih praznika.

Konkurs za upis u vojne škole biće otvoren 15. februara, a zainteresovani kandidati i kandidatkinje moći će da podnesu prijave do 31. marta 2024. godine.
photoFOTOGALERIJA