19.01.2024

Pripadnici Vojne akademije Univerziteta odbrane plivali za Časni krst




Pripadnici Vojne akademije Univerziteta odbrane učestvovali su danas u obeležavanju velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i plivanju za Časni krst održanom na beogradskoj Adi Ciganliji.


Obeležavanje jednog od najvažnijih hrišćanskih praznika otpočelo je Svetom liturgijom u Hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu odakle je formirana bogojavljenska litija u kojoj su učestvovali oficiri i kadeti 147. klase Vojne akademije Univerziteta odbrane.


Po završetku litije na Savskom jezeru u plivanju za Časni krst ekipu Vojne akademije Univerziteta odbrane i ove godine predvodio je komandant Kadetske brigade pukovnik Milan Končar. Sa njim su po drugi put plivali kadeti 145. klase Saša Šušnjar i Sergej Trifunović a prvi put je sa ekipom Vojne akademije plivao kadet 146. klase Mihajlo Sladojević. Pored pripadnika Vojne akademije Univerziteta odbrane, za časni krst plivali su građani, pripadnici Žandarmerije, Ministarstva odbrane i SVIBOR-a.


U revijalnom delu plivao je potporučnik Pavle Milošević koji je prošle godine na ovom mestu kao kadet 144. klase Vojne akademije Univerziteta odbrane prvi doplivao do Časnog krsta.


Plivačima, nije smetala niska temperatura i teški vremenski uslovi da preplivaju distancu dužine 33 metra koja simbolizuje godine Isusa Hrista u trenutku raspeća.
 
Obeležavanje ovog velikog praznika na Savskom jezeru održava se već 26 put zaredom u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Đorđa, Gradske opštine Čukarica, Sportske organizacije Čukarica, JP „Ada Ciganlija", Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije, Žandarmerije i SVIBOR-a.
photoFOTOGALERIJA