24.01.2024

Godinu dana rada planinarske sekcije




Povodom godinu dana rada planinarske sekcije dana 23.01.2024. godine u svečanoj sali Vojne akademije Univerziteta odbrane upriličena je svečanost na kojoj su sumirani rezultati rada sekcije.



U punoj sali na svečanosti povodom ovog jubileja, koji je mali samo u vremenskom smislu, čuli smo šta je to planinarenje, šta predstavlja za članove planinarske sekcije i na koji način je uticalo na njih tokom proteklih godinu dana. U ime kadeta, članova sekcije, obratio se kadet četvrte godine Nikola Malić koji je sa prisutnima podelio svoje impresije, istakavši da je planinarenje način života koji ga je približio prirodi i na neki način naterao da uspori životni tempo kao i da je postupnost i strpljenje nešto što se uči kroz planinarske pohode. Istakao je da su veštine koje je stekao u prethodnih godinu dana od velikog značaja i za vojničku svakodnevnicu i pozvao mlađe kolege da se pridruže sekciji.



Pored bogatog kulturno-umetničkog programa koji je pripremljen za ovu priliku od strane kadeta članova muzičke i folklorne sekcije Vojne akademije Univerziteta odbrane prisutni su mogli da vide i desetominutni film o radu planinarske sekcije koji je delo kadeta planinara. Film je prikazao njihovo putovanje i razvoj sekcije od Vršačkih planina, preko Deliblatske peščare i Rtnja do Atosa.



Ovu svečanost uveličali su i gosti iz udruženja na koje se planinarska sekcija oslanjala u prethodnih godinu dana tokom planiranja i realizacije planinarskih pohoda. Među njima su se našli udruženja „Srbija moj dom“, „Srbija u pedalj“ i Gorska služba spasavanja Srbije. Predstavnici ovih organizacija izrazili su zadovoljstvo što se na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane neguju prave vrednosti i što postoji jedna ovakva sekcija koja zahteva ozbiljnu organizaciju van vojničkih krugova. Posebno su srećni što se zastave Vojne akademije Univerziteta odbrane i planinarske sekcije vijore u svim krajevima naše zemlje i što sekcija kod kadeta budi nova interesovanja i motiviše ih na dalje usavršavanje.



Na kraju svečnosti govorio je rukovodilac planinarske sekcije, komandant Kadetske brigade pukovnik Milan Končar koji je sumirao utiske i odao priznanje kadetima koji su inicirali osnivanje ove sekcije i aktivno učestvovali u njenom radu, planiranju i organizovanju planinarskih pohoda. Posebno je istakao kadete koji su sa njim krenuli na prvi planinarski pohod i kadete koji su u prethodnih godinu dana završili kurs i postali članovi Gorske službe spasavanja Srbije. Pukovnik Končar zahvalio se i predstavnicima udruženja i organizacija koje su pružile nesebičnu podršku na svakom koraku koji su članovi sekcije napravili na putu ka vrhu. Predstavnicima udruženja uručio je zahvalnice nakon čega je predstavljena zastava planinarske sekcije i usledilo zajedničko fotografisanje sa svim članovima sekcije.



Pored kadeta i gostiju svečanosti je prisustvovao i načelnik Vojne akademije Univerziteta odbrane pukovnik vanredni profesor dr Srđan Blagojević sa članovima kolegijuma kao i starešine Kadetske brigade i bivši pripadnici planinarske sekcije, sada potporučnici Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA