02.02.2024

Okrugli sto Instituta za evropske studije i Visokih studija bezbednosti i odbrane u Školi nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik”




U organizaciji Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“, realizovan je Okrugli sto za polaznike 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Univerziteta odbrane sa predstavnicima Instituta za evropske studije iz Beograda.



Okrugli sto, na kom je moderator bio načelnik Visokih studija bezbednosti i odbrane pukovnik Vangel Milkovski, a od strane Instituta su učestvovali redovni profesor dr Slobodan Zečević, dr Milan Igrutinović, msr Petar Ćurčić i msr Aleksa Filipović je organizovan na temu: „Bezbedonosni aspekti odnosa Republike Srbije sa globalnim i regionalnim silama, kao i zemljama regiona“.



U sadržajnom izlaganju i diskusiji sa polaznicima 13. klase, predstavnici Instituta za evropske studije su govorili o karakteristikama delovanja velikih i regionalnih sila prema R. Srbiji, prenosili zapažanja o trenutnom stanju odnosa i složenim međusobnim odnosima sila, a posebno detaljno su razmenjivali mišljenja sa polaznicima o pojedinim pitanjima bilateralnih i multilateralnih međunarodnih odnosa.



Okrugli sto je prvi put organizovan za polaznike Visokih studija bezbednosti i odbrane u okviru realizacije nastavnog područja „Strategijsko okruženje“, a saradnja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ i Instituta za evropske studije se nastavlja na veliko zadovoljstvo i korist svih polaznika usavršavanja.