29.03.2024

Pripadnici Rektorata Univerziteta odbrane posetili Hram Svetog Save na Vračaru




Pripadnici Rektorata Univerziteta odbrane danas su posetili Hram Svetog Save na Vračaru u cilju realizacije kulturnih aktivnosti.



Tom prilikom pripadnici Rektorata Univerziteta odbrane upoznali su se sa istorijom Hrama. Saznali su da je Crkva podignuta po ugledu na Crkvu srednjevekovnog manastira Mileševe, gde su mošti Svetog Save počivale više od tri i po veka, a da je zidanje monumentalnog Hrama započeto na mestu gde su Turci spalili Svetiteljeve mošti, 1595 godine.



Nastavak izgradnje Hrama Svetog Save otpočeo je 1985. godine, prema nadzoru arhitekte Branka Pešića, a uređenje njegove unutrašnjosti traje i dan danas. Hram je bogato ukrašen mozaicima i freskama. Pripadnicima je objašnjeno da ikona ima svoju realnost koja povezuje materijalno i duhovno.



Impozantna kripta Hrama Svetog Save, koja se nalazi sedam metara ispod nivoa hrama, posvećena je Svetom Velikomučeniku Knezu Lazaru. Pripadnici Rektorata Univerziteta odbrane su posetu završili razgledanjem mozaika, ikona i fresaka i poneli najlepše utiske.
photoFOTOGALERIJA