24.05.2024

Studijska poseta polaznika 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” Republici Italiji




U sklopu realizacije nastave polaznici 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i pripadnici stalnog sastava Univerziteta odbrane od 19. do 23. maja boravili su u studijskoj poseti Rimu gde su posetili Odbrambeni koledž NATO-a (NATO Defense College - NDC) i institucije bezbednosti R. Italije.



Prvog dana posete (u ponedeljak 20. maja) polaznici su boravili u Odbrambenom koledžu gde ih je primio dekan i zamenik komandanta koledža dr Kristofer Šaubelt (PhD Christopher M. Schaubelt), zatim su prisustvovali delu predavanja 144. klase Senior Course NDC u vezi ključnih trendova bezbednosti u Indo - pacifičkom regionu.
Polaznicima 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, predstavnika za akademske politike i angažovanje Žolta Mikušija (Zsolt Mikusi) prezentovan rad, organizacija i misija Odbrambenog koledža.


Takođe, polaznici su posetili Centar za visoke studije bezbednosti (Centre for Higher Defence Studies - CASD) Ministarstva odbrane Republike Italije gde ih je dočekao izaslanik predsednika centra pukovnik Đuzepe Kalandrini (Col. Giuseppe Calandrini). Delegaciji je posebna čast ukazana time što je na jarbolu u dvorištu, pored zastava Republike Italije i Evropske Unije, istaknuta i srpska zastava, a prijateljski i srdačan odnos je upriličen i prilikom predstavljanja rada centra, ali i organizacije usavršavanja pripadnika Ministarstva odbrane Republike Italije o čemu Visokih studija bezbednosti i odbrane upoznao načelnik Odeljenja za internacionalne organizacije potpukovnik Masimo Zančinelo (Lt. Col. Massimo Zanchielo). Predavanju su prisustvovali i pripadnici Vojske Srbije potpukovnik Marko Bojović i potpukovnik Marko Savić koji se nalaze na usavršavanju u Centru, a u sklopu školovanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u inostranstvu. Prilikom razgovora sa predstavnicima Centra identifikovane su brojne mogućnosti saradnje i iskazana je obostrana želja za ostvarenjem iste.



Delegacija Univerziteta odbrane je posetila Ministarstvo odbrane, Združenu komandu vojske, vojnopolicijsku jedinicu u stalnoj službi javne bezbednosti, kao i obilazak ambasade Republike Srbije i kulturno - istorijske znamenitosti u Rimu.
photoFOTOGALERIJA