11.06.2024

Obeležen jubilej – 40 godina Instituta za strategijska istraživanja




Danas je u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu, uz prisustvo brojnih gostiju, svečano obeležen jubilej – 40 godina Instituta za strategijska istraživanja. Svečanosti su, pored prethodnih direktora i pripadnika Instituta, predstavnika sistema odbrane i akademske zajednice, prisustvovali rektor Univerziteta odbrane, brigadni general prof. dr Boban Đorović, sa članovima kolegijuma, potom predstavnici Vojne akademije i Škole nacionalne odbrane.



Obraćajući se prisutnima, direktor Instituta, vanr. prof. dr Dragan Stanar, govorio je o naučnom znanju kao temelju i vitalnoj pretpostavci svake vrste moći, kao i o istorijskoj misiji Instituta kao generatora naučnog znanja u službi odbrane pune četiri decenije. Podvukao je veliku količinu odgovornosti koju sadašnji pripadnici Instituta imaju prema delu i legatu prethodnika, kao i o imperativnoj dužnosti Instituta da se razvija u skladu sa novim potrebama sistema i šireg društvenog okruženja. Posebnu pažnju usmerio je i na izazov vrednovanja naučne i vojne izvrsnosti Instituta kao institucije koja je istovremeno i esencijalno vojnička i suštinski naučna, i kao takva predstavlja jedinstvenu naučno-istraživačku ustanovi i u sistemu odbrane i u sistemu nauke.


 
U toku svečanosti dodeljene su zahvalnice dosadašnjim direktorima Instituta i brojnim naučnim i visoko obrazavnim ustanovama. Pored toga, dodeljene su i nagrade za najbolje radove objavljene protekle godine u časopisima Instituta, Vojno delo i Vojnistorijski glasnik. 


 
U ime Univerziteta odbrane, prisutnima se obratio rektor Univerziteta odbrane, brigadni general prof. dr Boban Đorović. Čestitajući jubilej pripadnicima Instituta, naglasio je da je naučni potencijal Instituta izuzetno važan za Univerzitet odbrane i, generalno, za sistem odbrane. Pored naučnoistraživačkog rada, deo istraživača Instituta angažovan je u procesu nastave Vojne akademije što je od velokog značaja za edukaciju budućeg oficirskog kadra. Istakao je da će Univerzitet odbrane, kao i on lično, uvek nastojati da pomogne i podrži napore Instituta koji su u funkciji razvoja vojno teorijske misli kao i postizanja istraživačkih rezultata koji se koriste u kreiranju praktičnih politika sistema odbrane.        


 
Nakon zvaničnog dela svečnosti, proslava jubilija Instituta nastavljena je druženjem njegovih pripadnika sa gostima u okviru prigodnog koktela.     
photoFOTOGALERIJA