15.06.2024

Poseta delegacije Istorijskog instituta




Vojnu akademiju je 14. juna 2024. godine posetila delegacija Istorijskog instituta predvođena direktorom prof. dr Aleksandrom Rastovićem, naučnim savetnikom. Poseta je realizovana na osnovu Sporazuma o saradnji sa Istorijskim institutom, a u sklopu priprema za organizaciju značajnog jubileja, 175. godina od osnivanja Vojne akademije. Istorijski institut je naučno-istraživačka ustanova koja pored izučavanja ekonomske, društvene, političke i kulturne istorije, značajnu pažnju posvećuje i vojnoj istoriji našeg naroda.



Delagaciju Istorijskog instituta su primili i pozdravili brigadni general prof. dr Boban Đorović, dipl. inž., rektor Univerziteta odbrane, pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević, načelnik Vojne akademije i pukovnik vanr. prof. dr Srđan Starčević, Prorektor za kvalitet i razvoj.

Delagacija Istorijskog instituta je imala priliku da se u Spomen sobi Vojne akademije upozna sa bogatom i slavnom istorijom vojnog školstva Srbije. Obilazak Spomen sobe Vojne akademije vodio je autor postavke, pukovnik vanr. prof. dr Slobodan Đukić, načelnik Katedre društvenih nauka i profesor Vojne istorije.



Tokom obilaska prisutni su imali prilike da se upoznaju sa eksponatima Spomen sobe i da daju stručne savete o mogućnostima i načinima čuvanja i konzervacije originalnih predmeta od velikog vojno-istorijskog značaja. 



Poseta delegacije Istorijskog instituta je nastavljena obilaskom Bogoslužbenog prostora Vojne akademije.



U Pištoljskoj streljani delegacija je imala priliku da se upozna sa najsavremenijim simulatorom gađanja, a obilaskom sportskih kapaciteta Vojne akademije, da vidi mogućnosti za vojno-fizičko vežbanje kadeta.


 
Direktor Istorijskog instituta je sa saradnicima zaključio da Vojna akademija ulaže velike napore za razvoj vojnih nauka i da raspolaže sa respektabilnim kapacitetima za naučno-istraživački rad. Takođe je pohvalio način na koji Vojna akademija neguje i čuva bogato kulturno-istorijsko i vojno nasleđe Republike Srbije. 
photoFOTOGALERIJA