21.06.2024

Poseta delegacije Univerziteta nacionalne odbrane NR Kine




Posetom Univerzitetu odbrane u Beogradu, danas je započeo trodnevni boravak visoke vojne delegacije iz Narodne Republike Kine u Republici Srbiji.



Delegaciju predvodi general-major Vu Fengming, dekan Fakulteta za vojno rukovođenje Univerziteta nacionalne odbrane Narodne Republike Kine,  a u sastavu delegacije nalaze se ukupno 42 člana, pretežno polaznika Kursa strategijskog komandovanja – najvišeg nivoa usavršavanja na toj prestižnoj kineskoj voojnoobrazovnoj instituciji.



Goste iz Kine na početku posete pozdravio je rektor Univerziteta odbrane, brigadni general prof. dr Boban Đorović, koji je nakon reči dobrodošlice predstavio svoje saradnike i izrazio uverenje da će članovi kineske delegacije tokom posete moći da sagledaju sve elemente koji su im neophodni za iznalaženje modaliteta za unapređenje saradnje u oblasti vojnog obrazovanja.



U svom obraćanju, general-major Vu Fengming istakao je da se u potpunosti slaže sa stavom brigadnog generala Đorovića, jer je jedan od ciljeva posete upoznavanje sa sistemom odbrane Republike Srbije, sa akcentom na upoznavanje sa sistemom vojnog obrazovanja. On je naglasio da je čvrsto ubeđen da postoji niz mogućnosti za jačanje međusobne saradnje u oblasti odbrane između dve prijateljske zemlje, a obrazovanje je oduvek bilo jedna od oblasti u kojima se to prijateljstvo najpre iskazuje na delu.
Sa organizacijom i delatnošću Univerziteta odbrane, kinesku udelegaciju je upoznao pukovnik vanr. prof. dr Srđan Ljubojević, prorektor za međunarodnu vojnu i međuuniverzitetsku saradnju. Tom prilikom posebno je apostrofirao činjenicu da se na Univerzitetu odbrane, kroz objedinjavanje delatnosti svih vojnoobrazovnih i naučno-istraživačkih ustanova koje su njegove članice, osim edukativnih realizuju i značajne istraživačke aktivnosti.
U nastavku posete, pukovnik Boris Stojković, predstavnik Sektora za politiku odbrane, gostima iz NR Kine predstavio je bezbednosnu i odrambenu politiku Republike Srbije, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim nivoom saradnje Republike Srbije i Narodne Republike Kine na ovom polju i zahvalnost Narodnoj Republici Kini u podršci Republici Srbiji za očuvanje svog teritorijalnog integriteta.



Boravak visoke kineske vojne delegacije, u narednim danima, nastavlja se posetom Generalštabu Vojske Srbije, obilaskom izabranih jedinica Vojske Srbije, kao i obilaskom muzeja i kulturno-istorijskih znamenitosti na području Beograda.
 
 
photoFOTOGALERIJA