02.07.2024

Promocija medicinskih udžbenika u izdanju Medija centra „Odbrana“




Promocija najnovijih udžbenika Medicinskog fakulteta VMA, objavljenih u prvoj polovini 2024. godine u izdanju Medija centra “Odbrana”. održana je juče u ispunjenom amfiteatru Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane u Beogradu.



Veoma posećenom događaju, koji je organizovao  Prorektorat za naučno-izdavačku delatnost Univerziteta odbrane, prisustvovali su rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, dekan Medicinskog fakulteta VMA prof. dr Sonja Marjanović, zastupnik načelnika Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ pukovnik Zoran Jekić, direktor Instituta za strategijska istraživanja  vanredni profesor dr Dragan Stanar, kao i prorektori za kvalitet i razvoj, naučno-izdavačku delatnost i međunarodnu vojnu i međuuniverzitetsku saradnju.



Mirjana Sandić urednica medicinskih udžbenika u “Vojnoj knjizi”, Odeljenja za izdavačku delatnost MC “Odbrana”, koja je bila i moderator promocije, podsetila je da je za potrebe Medicinskog fakulteta VMA odštampano više desetina knjiga a da će na promociji biti predstavljena najnovija izdanja, i to  „Biologija“, „Fitoterapija za studente medicine“ i „Elektrokonvulzivna terapija - klinički priručnik“. O novim udžbenicima govorili su autori i recenzenti.

Udžbenik „Biologija“, autora docenta doktora Ivane Stevanović, naučnog savetnika, namenjen je za potrebe realizacije nastave za taj predmet na prvoj godini integrisanih akademskih studija na Medicinskom fakultetu VMA Univerziteta odbrane u Beogradu. Govoreći o svom delu, autorka je istakla da „Biologija“ predstavlja bazu za kasnije savladavanja drugih predmeta i da je namenjena za „heterogenu grupu studenata koji su iz raznih srednjih škola došli na Vojnu akademiju“.



Dr Stevanović, koja je i prorektor za naučno - izdavačku delatnost, istakla je da su joj upravo studenti bili motivacija, i da je na predavanjima i vežbama dobijala stalni podsticaj  za iznalaženje boljih rešenja u knjizi.

Recenzent udžbenika, prof. dr Milica Ninković, specijalista kliničke fiziologije, predavač i načelnik Katedre za fiziološke  nauke, govorila je o tematskim segmentima dela, koje je nazvala „nastavnim distignućem", za koje je dodala da je dobro upodobljeno i metodološki ujednačeno, te da je sigurna da će pronaći mesto na i drugim medicinskim fakultetima.

Drugi recenzent, dr Milorad Dragić, naučni saradnik sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zahvalio je autorki na poverenju i čestitao joj na sjajnom radu. Istakao je da je  udžbenik bilogije odlično koncipiran, da prati savremene tokove u biologiji ćelije, a posebno je apostrofirao i sjajne ilustracije.

Druga juče predstavljena knjiga, „Osnovni udžbenik Fitoterapija za studente medicine“, nastala je saradnjom četiri autorke: prof. Vesne Kilibarde, prof. Silve Dobrić, prof. Anete Perić i prof. Aleksandre Kovačević.



Recenzenti udžbenika, namenjenog za potrebe realizacije nastave na izbornom predmetu Fitoterapija na petoj godini integrisanih akademskih studija medicine na Medicinskom fakultetu VMA, su prof. Viktorija Dragojević Simić i dr Vanja Tadić, naučni savetnik.

O motivima da knjiga nastane govorila je jedna od autora prof. dr Vesna Kilibarda, specijalista toksikološke hemije, profesor i načelnik Katedre za fiziku, biološko-hemijske i opšteobrazovne nauke na Medicinskom fakultetu VMA. Zahvalila je urednici i izdavačima, Medija centru „Odbrana“, i izrazila zadovoljstvo što knjiga lepo izgleda, ali i jer su prvi komentari od kolega veoma pozitivni. Prema njenim rečima, knjiga je sažeto i jednostavno napisana, sadrži opšti i specijalni deo, te da se nada da će doživeti još izdanja.

Druga autorka, prof. Silva Dobrić kazala je da zna da se fitoterapija ne izučava na mnogim fakultetima, te da je o toj temi znanje lekara insuficijentno, pa ih treba podržati, jer je sve više biljnih preparata u upotrebi i pacijenti često o tome pitaju lekare.

O naučnim stavovima u  vezi sa upotrebom biljaka u lečenju, u odnosu na narodna iskustva, govorio je recenzent knjige dr Vanja Tadić, naučni savetnik sa Instituta za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić". Istakao je da je u pitanju sholistički pristup u lečenju, te da knjiga donosi studentima Medicinskog fakulteta VMA, ali i farmaceutima, jedno veoma korisnisno štivo.

Poslednja predstavljena knjiga na jučerašnjoj promociji je pomoćni udžbenik „Elektrokonvulzivna terapija - kliniči priručnik“, autora prof. Zvezdane Stojanović, prof. Dušice Stamenković, doc. dr Smiljane Kostić i pukovnika prof. dr Dejana Kostića.



Knjiga je namenjena za bolje savladavanje predmeta psihijatrija na četvrtoj godini integrisanih akademiskih studija medicine, na drugoj godini doktorskih akademskih studija biomedicine, modulu Neuronauke na predmetu Odabrana poglavlja iz psihijatrije i za lekare na zdravstvenoj specijalizaciji iz Psihijatrije na Medicinskom fakultetu VMA Univerziteta odbrane.Recenzenti su prof. dr Nađa Marić Bojović i doc. dr Vesna Tepšić Ostojić.

O proceduri i značaju elektrokonvulzivne terapije opisane u kliničkom priručniku govorila je autorka prof. dr Zvezdana Stojanović, psihijatar na Klinici za psihijatriju i predavač na Katedri za neuropsihijatrijske nauke Medicinskog fakulteta VMA, dok se na značaj primene anesteziološke procedure tokom te terapije osvrnula druga autorka knjige prof. dr Dušica Stamenković, specijalista anesteziologije na Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju, predavač na Katedri za hiruške nauke 1. Medicinskog fakulteta VMA.



O značaju knjige „Elektrokonvulzivna terapija - kliniči priručnik“, i primeni opisane procedure govorio je i recenzent doc. dr Vesna Tepšić Ostojić, sa Klinike za psihijatriju i predavač na Katedri za neuropsihijatrijske nauke Medicinskog fakulteta VMA.
photoFOTOGALERIJA