16.08.2024

Prijem nove generacije kadeta Vojne akademije




Na Vojnoj akademiji, dana 17.08. i 18.08.2024. godine, primljena je na školovanje nova generacija kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije. Nakon uspešno završene selekcije, kadeti danas započinju svoju vojničku karijeru. Po završetku priprema i zaduženja opreme na Vojnoj akademiji, nova generacija kadeta upućena je na osnovnu obuku kadeta u 1. Centar za obuku u Somboru.



Cilj osnovne obuke je da se kadeti osposobe i obuče u osnovnim strojevim radnjama, pravilnom rukovanju ličnim naoružanjem i opremom, samostalnom izvršanju osnovnih taktičkih radnji i postupaka vojnika na bojištu u različitim vremenskim i zemljišnim uslovima. Realizaciju obuke vršiće njihovi budući komandiri vodova i komandant klase, kao i kadeti-instruktori uz podršku i saradnju jedinica Vojske Srbije.

Takođe, osnovna obuka biće dobra prilika da se kadeti prilagode vojničkim uslovima života i rada, međusobno dobro upoznaju i razviju snažan vojnički kolektiv. Nakon ove obuke položiće zakletvu i započeti studije na Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije po modernim studijskim programima. 




Načelnik Dekanata Vojne akademije pukovnik Dragan Trifković se obratio u ime Načelnika Vojne akademije i Rektora Univerziteta odbrane poželevši im dobrodošlicu, kao i uspešnu osnovnu obuku. "Izabrali ste jedan od najčasnijih poziva, a to je poziv oficira  kome je sloboda otadžbine pre i iznad svega zato ponosno nosite ovu uniformu kao što je nose vaši komandiri, komandanti i nastavnici koji će vam tokom studija pomagati da ostvarite vaš san na ponos vaših najmilijih i svih nas." - istakao je pukovnik Dragan Trifković u svom obraćanju.
 
Vojna akademija je naročito ponosna na ovu klasu kadeta jer je ona jedna od najbrojnijih u poslednjih nekoliko godina. Novoj generaciji kadeta želimo puno uspeha na osnovnoj vojnoj obuci i daljem školovanju. Rame uz rame sa kadetima iz Republike Srbije studiraće i kadeti iz Republike Angole, Republike Namibije, Bosne i Hercegovine, kao i pripadnici MUP-a Republike Srpske.