23.09.2024

Kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane na vrhu Kajmakčalana




Kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane zajedno sa svojim starešinama dostojanstveno su obeležili godišnjicu Boja na Kajmakčalanu i odali počast palim junacima u Prvom svetskom ratu i Balkanskim ratovima. Delegacija Univerziteta odbrane koju su činili pukovnik Milan Končar, potpukovnik Zdenko Šiljak i 18 kadeta od 20. do 23. septembra 2024. godine preduzela je uspon na vrh Kajmakčalana. U sklopu obeležavanja ove važne godišnjice delegacija je položila vence i obišla kosturnicu i kapelu na Kajmakčalanu, poklonila se spomeniku Vojvodi Vuku – Vojinu Popoviću na Gruniškom visu u selu Grunište, Severna Makedonija, posetila srpsko vojničko groblje u Bitolju, kao i spomenik Zebrnjak u čast slave kumanovskih junaka iz 1912. godine.



U subotu 21. septembra odata je počast Vojinu Popoviću – Vojvodi Vuku i položeni su venci na spomen ploči ovom srpskom junaku i četovođi na Gruniškom visu u selu Grunište u Republici Severnoj Makedoniji. Delegaciju Ministarstva odbrane predvodio je komandant Kadetske brigade pukovnik Milan Končar koji je i položio venac na spomenik Vojvode Vuka.



Nakon toga starešine i kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta obišli su srpsko vojničko groblje u Bitolju i poklonili se senima srpskih ratnika palih za slobodu otadžbine.



Državna ceremonija odavanja počasti i polaganja venaca povodom obeležavanja 108. godišnjice od Bitke na Kajmakčalanu održana je 22.09.2024. godine.  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja gospodin Nemanja Starović predvodio je državnu delegaciju koja je položila venac kod Spomen kapele na Kajmakčalanu i prisustvovala pomenu kraj Spomen kosturnice. Događaju je prisustvovao i ministar odbrane gospodin Bratislav Gašić koji se uz ministra Starovića obratio skupu.



Starešine i kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane položili su vence kod Spomen-kapele i kraj Spomen-kosturnice srpskih vojnika na Kajmakčalanu čemu je prethodio uspešan uspon odabranog dela našeg kolektiva koji je još jednom na najbolji mogući način pokazao svoje zavidne planinarske sposobnosti. Na kajmakčalanskom vrhu kadet Predrag Đuričić je pred prisutnima izvršio geografsku i topografsku orijentaciju, dok je kadet Danilo Marjanović održao svojevrsni istorijski čas, čime je prisutne upoznao sa važnim istorijskim informacijama o bici koja je bila prva velika pobeda reorganizovane srpske vojske, nakon čega je uz strune gusala otpevao pesmu „Boj na Kajmakčalanu“. Izlaganja kadeta prihvaćena su sa velikim oduševljenim svih prisutnih, a reči našeg priznatog istoričara Momčila Pavlovića koje je kadet Marjanović citirao:“Ako je Vido ostrvo smrti, ako je Krf ostrvo spasa, onda je Kajmakčalan vrh nade“ ostale su kao jedan od najupečatljivijih utisaka svih prisutnih ponosnih potomaka srpskih junaka koji su slavno pali za oslobođenje Srbije i južnoslovenskih zemalja.



Kadeti su posetu Severnoj Makedoniji u sklopu obeležavanja godišnjice počeka proboja Solunskog fronta završili posetom Zebrnjaku-spomen kosturnici posvećenoj Kumanovskoj bici odigranoj 1912. godine u Prvom balkanskom ratu.
photoFOTOGALERIJA