08.10.2024

Otvoren 3. modul Regionalnog strategijskog liderskog kursa



Treći modul Regionalnog strategijskog liderskog kursa (Regional Strategic Leadership Course - RSLK) u organizaciji Univerziteta odbrane i u saradnji sa Nacionalnim odbrambenim univerzitetom R. Austrije, otvoren je danas u Beogradu. Kurs ima za cilj jačanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana i R. Austrije.



Rektor Univerziteta odbrane brigadni general profesor dr Boban Đorović, diplomirani inžinjer rekao je da se savremeni strateški lideri susreću sa mnogobrojnim problemima, te da na njihovom rešavanju moraju da raditi zajedno.

- Bez obzira na stepen razvijenosti i sposobnosti nacionalni sistemi bezbednosti i odbrane, u nekim slučajevima, ne poseduju dovoljno sposbnosti, pa ih je potrebno udružiti sa sposobnostima drugih aktera na regionalnom i globalnom nivou što je ključno za rešavanje nacionalnih, regionalnih i globalnih bezbedonosnih pitanja – poručio je rektor.



Ispred austrijske strane polaznike kursa je pozdravio i poželeo im uspešan rad u toku kursa brigadni general Nikolas Rotenberger, načelnik Odeljenja za vojnu diplomatiju ministarstva odbrane. Ispred Univerziteta odbrane polaznik ovogodišnjeg kursa je prorektor za međunarodnu vojnu i međuuniverzitetsku saradnju pukovnik vanredni profesor dr Srđan Ljubojević.

Kurs će trajati do 10. oktobra, a tokom današnjeg dana nakon realizacije sadržaja kursa polaznici će posetiti Vojni muzej, kalemegdanske tvrđave i prošetati Knez Mihajlovom ulicom. Narednog dana posetiće Hram Svetog Save. Završetak kursa i svečano uručivanje sertifikata planirano je za četvrtak.



Realizacija Trećeg modula Regionalnog strategijskog liderskog kursa predviđena je Planom međunarodne saradnje Ministarstva odbrane za 2024. godinu i zaključka sastanaka ministara odbrane Republike Austrije i zemalja Zapadnog Balkana u „Grac formatu”.
photoFOTOGALERIJA