14.10.2024

Proslavljena slava Vojne akademije



Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, 14. oktobra, u paraklisu Vojne akademije proslavljena je slava Vojne akademije.



Svetoj arhijerejskoj Liturgiji služio je Nj.P. episkop lipljanski g. Dositej (Radivojević) sa vojnim sveštenicima VMA dr Sašom Soviljem i Vojne gimnazije Slavkom Papićem. Slavskom bogosluženju  je prisustvovao načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević sa članovima kolegijuma Vojne akademije, načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) pukovnik dr Slađan Hristov, predstavnici Rektorata Univerziteta odbrane, direktor ISI vanredni profesor dr Dragan Stanar, nastavnici, zaposleni, kadeti Vojne akademije, učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“.



Rezanje slavskog kolača obavljeno  je nakon Svete arhijerejske Liturgije. Slavski kolač je prineo kum slave pukovnik doc. dr Igor Epler, dipl. inž., a kumstvo za narednu godinu prihvatio je pukovnik vanr. prof. dr Dragan Trifković, dipl. inž.



Slava Vojne akademije na praznik Pokrova Presvete Bogorodice slavi se još od perioda Aleksandra Obrenovića. Sadašnji paraklis Vojne akademije posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice, a osveštao ga je patrijarh srpski gospodin Irinej (Gavrilović) 26. januara 2014. godine.



Praznik Pokrova Presvete Bogorodice slavi se u spomen čuda koje se dogodilo u crkvi Vlaherni u Carigradu kada se Presveta Bogorodica javila u toku bogosluženja, kao dar narodu koji je bio okupljen na molitvi. Naime, grad je bio opkoljen od neprijatelja, koji su se jutro posle ovog čuda povukli sa zidina Carigrada.
photoFOTOGALERIJA