TekstFotogalerija
24.11.2023

Primopredaja dužnosti načelnika Vojne gimnazije




Intoniranjem himne Republike Srbije pred prepunom svečanom salom najmlađih pripadnika Vojske Srbije danas je izvršena primopredaja dužnosti načelnika Vojne gimnazije. Dosadašnji načelnik kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić predao je dužnost potpukovniku Blagoju Đačiću.



Primopredaja dužnosti izvršena je u prisustvu rektora Univerziteta odbrane brigadnog generala prof. dr Bobana Đorovića i načelnika Vojne akademije pukovnika  vanr. prof. dr Srđana Blagojevića sa saradnicima.



Ističući da je smena generacija na odgovornim dužnostima prirodan vojnički sled, načelnik Vojne akademije pukovnik Blagojević zahvalio je kapetanu bojnog broda Ćitiću na dosadašnjoj saradnji, istakao doprinose kapetana bojnog broda Ćitića u razvoju škole i poželeo mu mnogo uspeha na novoj dužnosti. Potpukovniku Đačiću čestitao je prijem nove dužnosti, pohvalio njegov dosadašnji rad i dodao da se u narednom periodu od njega mnogo očekuje. Posebno je naglasio da od novog načelnika očekuje da proaktivno učestvuje u integraciji nastavnog, obrazovnog i vaspitnog rada Vojne gimnazije, da neguje bogatu tradiciju, ali i da razume potrebe mladih ljudi.



Dosadašnji načelnik Vojne gimnazije, kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić, naglasio je da mu je bila čast da obavlja ovu dužnost. Svom nasledniku poželeo je da na novoj dužnosti unapredi stanje, posebno znajući da tokom godina postojanja kroz Vojnu gimnaziju prošao je veliki broj učenika koji su kao kvalitetni mladi ljudi nastavili školovanje na Vojnoj akademiji i postali časni oficiri Vojske Srbije.



Novopostavljeni načelnik, potpukovnik Blagoje Đačić, istakao da je svestan značaja Vojne gimnazije kao jedinstvene obrazovne i vaspitne ustanove koja više od 50 godina školuje učenike pripremajući ih za vojni poziv i nastavak školovanja na Vojnoj akademiji.  Naglasio je da mu je čast da stane u red velikana kakvi su bili dosadašnji načelnici Vojne gimnazije poput pukovnika Dušana Pujića, prvog načelnika Vojne gimnazije i izuzetnog nastavnika andragogije. Posebno je istakao da mu je poverena velika odgovornost da bude na čelu institucije koja je iz reda svojih najboljih učenika iznedrila veliki broj vrsnih komandanata, uspešnih nastavnika i mnogo slavnih generala i oficira Vojske Srbije.



Današnju svečanost uveličali su učenici Vojne gimnazije bogatim kulturno-umetničkim programom.