TekstFotogalerija
25.11.2023

Kondicioni marš kadeta 148. klase Vojne akademije i 15. klase MF VMA




U skladu sa godišnjim planom rada kadeti i starešine 148. klase Vojne akademije i 15. klase MF VMA dana 25.11.2023. godine realizovali su kondicioni marš. Ovaj kondicioni marš je poseban jer se najmlađi kadeti prvi put susreću sa ovakvom aktivnošću. Marš na relaciji od naselja Devojački bunar do crkve sv. Vasilija Ostroškog i nazad ukupne dužine 22 kilometra, kadeti prve godine Vojne akademije, realizovali su sa kompletnom borbenom opremom. Ovo je bila idealna prilika da sagledaju značaj stručnih, kondicionih i ličnih priprema u vidu podešavanja opreme za duže marševanje kao i logističke i organizacione pripreme koje je potrebno realizovati pre same aktivnosti.



Marševsku kolonu Kadetske brigade iz naselja Devojački bunar poveo je komandant pukovnik Milan Končar u pratnji komandanta klase potpukovnika Slaviše Jotića. Na polovini maršrute kod crkve sv. Vasilija Ostroškog na Volovskim pašama u Deliblatskoj peščari napravljen je kraći predah odakle se kolona uputila ka cilju. Tokom marša kadeti su imali priliku da se detaljno upoznaju sa prirodnim odlikama i kulturnim bogatstvom ovog kraja u kojem su snimljena neka od najznačajnih dela domaće kinematografije.



Na cilju su ih kao i do sada sačekale starije kolege, ovog puta kadeti modula opšta logistika 146. klase koji su im zajedno sa nastavnicima katedre logistike i pripadnicima bataljona za podršku u terenskim uslovima pripremili i prikazali tehnologiju pripreme hrane i vodosnabdevanja.



Tokom celog marša motivacija kadeta bila je na izuzetnom nivou i ni jednog trenutka nije se moglo primetiti da je kadetima najmlađe klase ovo prvi kondicioni marš u toku školovanja. Sledeći primer svojih iskusnih starešina kadeti su marš realizovali uspešno i bez ikakvih problema uprkos otežanim vremenskim uslovima i niskim temperaturama.