TekstFotogalerija
09.12.2023

Planinari Vojne akademije Univerziteta odbrane na Rtnju




Oficiri i kadeti Vojne akademije Univerziteta odbrane, članovi planinarske sekcije predvođeni komandantom Kadetske brigade pukovnikom Končar Milanom, uspešno su sproveli još jedan svojevrstan pešačko-planinarski poduhvat. Nakon skoro godinu dana postojanja planinarske sekcije, danas su njeni članovi posetili Rtanj. Izbor je bio lak obzirom da se radi o jednom od najzanimljivijih planinskih reljefnih oblika u Srbiji - piramidi, kako popularno nazivaju planinu Rtanj.



Obzirom na godišnje doba i dužinu trajanja dana planinari su bili vredni i pre svitanja započeli su svoju malu ekspediciju. Nakon putovanja od Beograda do mesta Rtanj, koje se nalazi u samom podnožju istoimene planine, usledile su kratke pripreme a zatim i uspon južnom stranom planine na vrh Šiljak koji se nalazi na 1565m nadmorske visine. Na stazi čija dužina u oba smera iznosi oko 16 km, od podnožja do vrha smenjivali su se različita reljefi i vegetacija. Izazov za planinare nije predstavljao samo reljef već i složeni meteorološki uslovi.



Ono što predstavlja najveće zadovoljstvo za članove planinarske sekcije, pored samog uspona i boravka u prirodi, jeste poseban osećaj kada se stigne na vrh i činjenica da je ispunjen postavljeni cilj. Ovog puta za teške meteorološke uslove koje su planinare pratili tokom većeg dela uspona nagrada je stigla u vidu fantastičnog pogleda sa vrha planine. Prizori za pamćenje i lepota ove planine dodatno su podigli raspoloženje planinara koji su nakon povratka na Vojnu akademiju doneli odluku da Rtanj ponovo posete u letnjem periodu.