TekstFotogalerija
15.12.2023

Sastanak sa predstavnicima Školskih uprava Ministarstva prosvete




Predstavnici Školskih uprava Ministarstva prosvete i Univerziteta odbrane održali su radni sastanak na Univerzitetu odbrane sa ciljem uspostavljanja saradnje u sklopu programa profesionalne orijentacije učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Republike Srbije.
 
Poželevši dobrodošlicu i ugodan boravak na Univerzitetu odbrane, predstavnicima Školskih uprava obratio se rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović. Predstavljajući sistem vojnog obrzovanja, posebno je istakao prednosti obrazovanja i vaspitanja u okviru dve visokoškolske obrazovne ustanove, Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, ali i dve srednjoškolske ustanove Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara” koje su u sastavu Univerziteta odbrane. Po rečima generala Đorovića, učenicima koji se uveliko pripremaju za odabir budućih profesija, značajno su proširene mogućnosti za nastavak školovanja i olakšan izbor.



Načelnik Vojne akademije, pukovnik Srđan Blagojević je istakao da je odabir vojnog obrazovanja porodična odluka i da je Vojna akademija spremna da ugosti na „Otvorenim vratima” zainteresovane kandidate za prijem na školovanje u vojne škole.
 
Studijske programe i module, uslove za život i rad na Vojnoj akademiji, kao i proces selekcije kandidata predstavio je načelnik Dekanata Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Dragan Trifković.



Smerove i nastavne planove i programe u srednjim vojnim školama predstavili su kapetan bojnog broda Srđan Miljković, načelnik Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara” i potpukovnik Blagoje Đačić, načelnik Vojne gimnazije.
 
Tokom boravka na Univerzitetu odbrane organizovan je obilazak Spomen sobe Vojne akademije koja svedoči o dugoj istoriji vojnog obrazovanja kroz različite istorijske periode.



Vojna akademija, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola „1300 kaplara” otvoriće svoja vrata svake subote od 9. decembra 2023 godine do 30. marta 2024 godine, od 10 do 13 časova, svim zainteresovanim kandidatima.