TekstFotogalerija
20.12.2023

Poseta učenika OŠ „Stevan Sinđelić”




Učenici OŠ „Stevan Sinđelić” iz Beograda u okviru projekta Profesionalna orjentacija i preduzetništvo posetili su danas Vojnu akademiju Univerziteta odbrane.


Današnjim obilaskom učenici ove škole su se neposredno upoznali sa smerovima i nastavnim programima u Vojnoj gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi „1300 kaplara”, procesom selekcije kandidata ali i uslovima za život koje ove srednjoškolske ustanove nude. Na taj način su imali priliku da sagledaju mogućnosti nastavka školovanja u vojnim školama.


Tokom boravka na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane gostima je organizovan obilazak smeštajnih, nastavnih i kulturno-sportskih kapaciteta, a kroz izuzetno sadržajan obilazak vodili su ih kadeti Vojne akademije Univerziteta odbrane i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara”.
 
Kadeti i učenici su im iz prve ruke približili dnevne obaveze, posebne oblike nastave i vannastavne aktivnosti koje obuhvataju obrazovne i sportske sekcije, kulturno-istorijske manifestacije, takmičenja i protokolarne posete.


Tokom obilaska, posetili su spomen sobu koja čuva bogatu i dugu istoriju našeg visokog vojnog obrazovanja. U sportskom centru su im prikazani kapaciteti za izvođenje časova fizičkog vežbanja i rad velikog broja sportskih sekcija. Gosti su, takođe, prisustvovali časovima primenjenog fizičkog vežbanja gde su kadeti demonstrirali svoje veštine.


Posebnu pažnju privukla je poseta kabinetima naoružanja i vojne opreme. U pištoljskoj streljani su se upoznali sa modernom opremom za simulaciono gađanje puškama i pištoljima, a u kabinetu rečnih jedinica gosti Vojne akademije Univerziteta odbrane, koristeći brodski simulator, oprobali su se u upravljanju plovilom u različitim situacijama koji pomorce može zadesiti na vodi.

Poseta je završena uz razgovore sa kadetima i učenicima obilaskom kadetskih soba, biblioteke i čitaonice a sumiranje utisaka izvršeno uz zajedničko fotografisanje.